torsdag, januari 31, 2013

Bricka från Isa Form

Jag visste väl att jag skulle kunna hitta en plats i vårat hem för en fin bricka från Isa Form. Har klurat sedan de började säljas, och så en dag kom jag på det. Klart vi måste ha en bricka på vardagsrumbordet att ha fjärrkontroller på! Det fick bli ett klicketiklick på Trekant, och redan dagen efter plingade brevbäraren på dörren med ett paket under armen. Tummen upp för både fantastiska produkter, snabb frakt och trevligt bemötande!

En kivi-lykta från Iittala ska nog få göra fjärrkontrollerna sällskap, måste bara bestämma mig för vilken färg bara. De är ju som små karameller, man skulle vilja ha minst en av varje.



Trianglar i ljusa pasteller, mums filibaba!

Elsas första smakis

Igår fick även familjens minsta medlem smaka på middagen. Vi mosade lite potatis och serverade, förväntningarna på grimaser var höga men infriades inte. Hon smakade på det, smackade, petade med tungan, svalde litegrann och gapade sedan efter skeden igen.

Ikväll blir det repris, får se om det blir lika uppskattat då. Nu ska vi fortsätta med några olika grönsaker, och efter det får det bli gröt. Vi kör på samma upplägg som med Astrid och hoppas att det ska funka även för Elsa.


"-Hörru! Hit med en köttbulle!

onsdag, januari 30, 2013

Ett tips till er utan Instagram

Innan jag började lägga upp foton på Instagram så hade jag ändå ett konto som jag använde för att kunna kolla in andras foton. Nu har jag förstått att det är så enkelt som att istället knappa in instagram.com/användarnamn. Kan ju vara bra att veta om man vill kolla men inte vill/har möjlighet att ha ett eget konto.

Så, ett hett tips till min mamma&pappa samt svärmor&svärfar, fina och mindre fina foton på era barnbarn dyker titt som tätt upp på instagram.com/hannovsky .


Plötsligt händer det

Jag vet inte vem som blev mest överraskad, hon eller jag, men igår tog Elsa nappen! Den duger ibland hos Crille, men aldrig hos mig.

Förstå känslan när hon somnade i min famn med nappen i munnen. Seger! Frihet! Ska det här utvecklas till att jag och mina bröst inte längre ska vara nödvändiga för hennes insomnande? Hoppas, hoppas, hoppas.

tisdag, januari 29, 2013

Det kuliga pysslet

Det där pysslet med kulörta kulor är nu färdigt! Det är en lampa som hänger ovanför byrån som står i vårat vardagsrum.

Sladden kommer från Ikea, glödlampan från Lagerhaus, färgerna från Panduro och Rusta, träkulorna är 30mm stora och kommer från Panduro.

Seså, vad väntar ni på? Sätt i gång!




Godaste kolorna!

Kommer utan tvekan från Pärlans konfektyr. Vanilj och havssalt, det vattnas i munnen bara jag tänker på att få sätta tänderna i en! Googla om ni är nyfikna (kan inte länka från mobilen), och för er som bor i närheten kan jag tipsa om att de säljs på Kioskpiraten i Boden.

måndag, januari 28, 2013

Elsa 4 månader

I hela fyra månader har hon nu funnits hos oss, The Els!

Vägning och mätning gjorde vi förra veckan, så några nya revolutionerande siffror angående hennes kroppsbyggnad har jag inte att bjuda på. Men hon har börjat använda storlek nummer 4 på blöjorna! Och allt fler klädesplagg i storlek 62 plockas bort ur garderoben och ersätts av storlek 68. Hon är fortfarande lite större än vad hennes syster var i samma ålder, men väldigt lika när det gäller den fysiska utvecklingen. En skillnad har jag dock upptäckt- Elsa är inte på långa vägar lika vig som Astrid var, den äldre hade vid den här tiden sina fötter i munnen titt som tätt, Elsa får inte ens upp dem så långt.

Den senaste månaden har hon fått ett betydligt stabilare humör, och under dagarna är vi nu ett väloljat team. Kvällarna kan fortfarande vara tjutiga emellanåt, men vi har nu under tre kvällar fått henne att somna i vagnen kring 19-20, och där hon sovit gott tills vi gått upp till sovrummet. Det måste kunna jämföras med att vinna OS-guld! Hon sover sedan i sängen med oss, och småsnuttar titt som tätt på sin mänskliga napp.

Allt hon kommer åt undersöks grundligt med munnen, och inspekteras med nyfikna, stora ögon. Favoritsaken är Sophie the giraffe som hon fick i julklapp av kusinen Ted, smakar tydligen ljuvligt. Och apropå att smaka, så har vi tänkt bjuda på smakportion någon dag framöver. Tror att det får bli potatis precis som med systern, får se vad hon säger om saken!






söndag, januari 27, 2013

Helgen som var och veckan som kommer

Under helgen som passerat har jag varit en sväng till stan på egen hand. Utan barn, barnvagn, sambo eller skötväska alltså. Hade nästan glömt bort hur min handväska ser ut och hur trött man blir i armarna av att bära shoppingkassar..Turligt nog så shoppade jag inte så värst mycket, men lite kläder, pysselsaker och presenter blev det.

Barnen och Crille hade haft det bra, alla tre levde, var mätta och glada när jag kom hem. Visserligen var jag bara borta 4-5 timmar, men man kan ju fort tro att man är oumbärlig när man är mammaledig och större delen av ens liv går ut på att vara ansvarig för barn och hushåll. Då jag inser att Crille fixar allt lika bra som jag så kommer jag ner på jorden och blir mindre odräglig. Bra för alla parter att morsan åker och shoppar alltså!

Efter min hemkomst var jag ivrig att sätta igång med mitt främsta pysselprojekt som jag haft på lut ett tag. Är inte riktigt färdig än, men ni får en liten tjuvkik längre ner. Det gav mersmak kan jag lova, och jag har nu fått diagnosen kulsjuka, funderar på alla möjliga användningsområden för träkulor målade i kulörta färger. Fick i samma veva ett litet inredningsil, och jag har tusen nya ideér.

Idag var vi långsamma som sniglar alla fyra på morgonen, men vid lunch så åkte vi iväg för att byta storlek på en overall som jag köpte igår (himla dumheter Elsa, att växa ur overallen mitt i säsongen!), gjorde ett snabbt besök på EM och Coop innan vi åkte vidare till faster Johanna och Loke (Tomas jobbar). Där blev det middag med woopies till efterrätt, smarrigt må ni tro.

Vi har en rolig, men intensiv, vecka framför oss. Jag ska träffa Anna för fika och surr (utan barn!), Astrid ska på föris tisdag-torsdag, Crille ska både på skidskola och till frisören, vi ska kalasa för Filip som fyllt 5, det är kyrkis som vanligt på torsdag och så är det ju bröllop på lördag! Sandra ska bli fru Pettersson, och inför det så är det lite saker som ska fixas. Massor av roligheter att se fram emot med andra ord!


Vilken hörsel, och vilket luktsinne

Vi åker bil, och eftersom det var knäpptyst från baksätet där bägge flickorna sitter så antog vi att de sov. Jag plockar därför fram en godispåse som prasslar litegrann och vi festar loss på lite Tutti Frutti. Efter en stund hör vi en nyfiken stämma:

"-Äter ni godis? Jag vill smaka godis?"
"-Ehm..nä, men det är inte godis..det är..det är.."
"-Mamma äter snus, det är snus som låter!"
"-Usch va äckligt mamma.."

Det blir åter tyst i några minuter, sedan hörs samma ljuva lilla stämma:

"-Det luktar godis.."

fredag, januari 25, 2013

torsdag, januari 24, 2013

Torsdag är min nya fredag

På torsdagar städar vi här hemma, jag och Elsa går på kyrkis och Astrid får helg från föris. Helgkänslan infinner sig på eftermiddagen, och hela fredagen blir som en bonusdag. Fantastiskt fint med extra långa helger.

Idag har allt mer eller mindre gått på räls, barnen vaknade tidigt så jag hann städa färdigt innan föris, Elsa sov i vagnen i en timme under tiden jag promenerade, på kyrkis var det fullt med härliga mammor och barn (bland annat Vidar som är med på bild här nedanför) och efter hämtning så gick vi och åkte bob med Lucas, Liam och Jenny som sedan följde med oss hem för mellis. Tack för idag alla inblandade!





tisdag, januari 22, 2013

Dagens besök på bvc

Eftersom att vår kära Annika är borta på semester då Elsas 4månadersdag infaller så tog vi ett lite tidigare besök idag. Det är således bara tre veckor sedan vi sågs sist, men Elsa tycktes dock ändå ha glömt bort att hon då blev torterad med vaccinationssprutor.

Idag blev det måttbord, våg och måttband. Hon hade vuxit 2 centimeter till 63.5 och tjockat till sig med 410 gram till 5820. Huvudomfånget glömmer jag alltid bort så fort siffrorna är införda i boken, tycker att det är totalt ointressant att hålla koll på. Men hennes huvud är mindre än medel (det har det alltid varit), så mycket kommer jag ihåg.

Förutom att göra den fysiska kontrollen så pratade vi även lite. Dagens ämnen var Elsas utveckling, mammans psykiska välbefinnande och Thailandsresor. Det var som att fika med en kompis på stan typ, precis som vanligt.


Ett inlägg med Elsa i fokus (HEHEHE, så rolig jag är!)

Sjukstuga

Lotta på Bråkmakargatan har den här lilla damens fulla uppmärksamhet. Hon har fortfarande feber, men känns piggare nu än på morgonen. Slurpar i sig saft som aldrig förr och knaprar smörgåsrån, så nog ska det göra susen!

Pappan kom hem på lunchen så att jag och Elsa kunde åka iväg till BVC. Helt klart godkända resultat på tillväxten, ska lägga upp sedan när jag startat datorn.

Hoppas att ni allihopa har lika vackert väder som oss, och kan vara ute och njuta!

Stackars lilla bloggen

Trots att du är min rara lilla ventil till omvärlden så blir du försummad just nu. Även om jag absolut skulle hinna blogga från mobilen under dagarna så får jag liksom inte tummen ur. Och trots att jag kommer på tusen saker att skriva om så hittar jag liksom inte orken till att starta datorn om kvällarna.

Men både bloggsug och ork lär väl komma tillbaka tids nog, tills dess får detta duga. Ikväll somnade jag med The Els på soffan klockan halv 7, och klev inte upp därifrån förrän jag bytte plats till sängen. Astrid visade sig ha feber efter att ha somnat i min famn vid middagen, så hon får var hemma i morgon.

Det klagas på ont i munnen och hon hade ju en febertopp förra veckan, så gissar att det är någon jobbig tand som spökar.

Igår storhandlade vi, idag har vi haft besök av faster Ebba samt Ann-Louise och Vidar från föräldragruppen, imorgon ska vi på BVC med Elsa. Och så har vi bakat en kaka också, jag och Elsa som speglade sig i den fina elvispen.



torsdag, januari 17, 2013

Förlossningsberättelser

Sen jag blev mamma så kan jag inte sluta frossa i förlossningsberättelser. Tycker att det är så underhållande läsning, jag blir riktigt fast och skulle kunna läsa i timmar.

För ett tag sedan fick jag frågan från sidan Förlossningsberättelser om de fick lägga ut min berättelse om Elsas förlossning. Absolut, blev mitt svar, och nu finns den att läsa på sidan tillsammans med flera andra.

Värt att kika in om ni är lika förlossningsfrälsta som jag!


onsdag, januari 16, 2013

Under 2013 ska jag:

Läsa en bok i månaden
Springa en mil
Resa till solen med min lilla familj
Sluta säga ja när jag egentligen vill säga nej
Fixa (sy eller köpa) nya köksgardiner
Prioritera min tid bättre
Fortsätta att promenera dagligen
Komma ihåg att använda systemkameran
Fiska
Börja träna igen
Tro på mig själv!

Jag tror att det är bra för mig att ha långsiktiga mål som sträcker sig över året. Om ni hänger på och lägger upp egna listor så kan ni väl länka i kommentarsfältet så jag får läsa?

Tack för inspirationen Hilarious Baglady!


Och er ska jag älska så det värker i hjärtat!

Hänt sen sist

Blivit faster! Räddat Elsa från hennes väldigt kärvänliga syster. Fått fina tulpaner av Jenny! Skrattat med och åt glada Elsa. Ätit päron till mellis i sällskap av "VARJEN". Promenerat i Narnia, eller ja, ett sagolikt vackert Sävast iallafall.

Och lite annat såklart!









måndag, januari 14, 2013

Gräsänka

Fadern i hushållet är på rymmen å arbetets vägnar. Jobb i Kalix med övernattning på hotell, jag tycker att han snarare borde få betala, än att få betalt, för en natts ostörd sömn i hotellsäng.

Men jag tror nog att det är betydligt jobbigare för honom att vara ifrån flickorna två dagar och en natt, än vad det är för mig att vara ensamstående för en kväll.

Vi har spenderat dagen med lång morgon i sängen, promenad i solsken, tvättvikning, lite städning, legobygge, byte av 5(!) bajsblöjor, läsning ur favoriten av Pettssonböckerna, diverse måltider, bad i badkar och Bolibompa.

Allt har klaffat så makalöst bra, sömn, måltider och humör. Två tummar upp för min premiär med två barn på egen hand!





lördag, januari 12, 2013

Det svarta hålet

Häromdagen läste jag Kitty Jutbrings blogginlägg om "det stora svarta hålet", som en del föräldrar hamnar i efter att deras små kommit till världen. Och jag blev så ledsen, för precis så känner jag.

Elsa har inte varit någon walk in the park, det har varit skrik, ett oerhört närhetsbehov, sugbehov och en mammighet som inte kan vara av denna värld. Ett tag skrek hon som en stucken gris så fort någon annan än jag ens tog i henne, och när hon kom till min famn så blev hon knäpptyst. Väldigt glada har vi varit över att det finns åtminstone en famn hon känner sig riktigt trygg i, men det har varit påfrestande att ha en Elsa som utväxt på sin kropp i veckor/månader, trots att hon är så fin och underbar.

Eftersom att jag varit så låst till Elsa så har jag känt mig otillräcklig till Astrid. Om jag lämpat över Elsa till en annan famn och försökt att inte höra de ledsna tjuten när jag duschat/lekt med Astrid/skalat potatis så fick jag dåligt samvete. Den där tvåbarnsglädjen har inte riktigt infunnit sig hos mig kan man säga, för hur jag än vänder mig så har jag arslet bak och någon är ledsen. Antingen Elsa för att hon befinner sig mer än en decimeter från mig och mina bröst, eller Astrid som pekar på nappflaskan och säger att "-Pappa mata Elsa den, mamma vara mej?".

Allt som haft med Elsa att göra har känts som krav och måsten, som att det hängde på mig om hon ska vara glad och nöjd. Pappan har varit och är så exemplarisk och gör allt vad han kan för att få henne tillfreds, att avlasta mig när jag har Elsa fast i famnen och försöker se till att jag och Astrid ska få den tiden själv tillsammans som vi båda två behöver. Han trugar med napp efter napp av olika fabrikat, sjunger, dansar och hoppar omkring som om han hade eld i baken och ger ersättning eller pumpad mjölk i flaska. Det funkade inte alls från början, men de har gjort framsteg.

För några veckor sedan blev det bättre. Nu kan hon somna och sova en stund i Crilles famn om hon är nyäten och riktigt trött. Ibland kan hon sova själv i en halvtimme om jag matar henne till sömns eller lyckas söva henne i vagnen och den förtsätter rulla. Men fortfarande känner jag hur stressen rusar i kroppen då hon knorrar och tjuter till, nu börjas det igen och det hänger på mig. Mitt ansvar, ingen annan kan göra något, och misslyckas du så är det kört. Det har känts så ensamt och jobbigt, man ska inte behöva längta efter att ens lilla bebis blir större och det här tillståndet magiskt ska försvinna, man ska inte ha ont i magen då man går och lägger sig på kvällen för att man vet att imorgon blir det samma sak igen. Man ska inte behöva ha skuldkänslor för att man blir så jäkla trött och tänker att NU GER JAG UPP när man blivit väckt minst en gång i timmen under hela natten.

Den här veckan vände det. Det har varit så roligt, bra och underbart. Jag och flickorna har hittat någon slags gemensam rytm, Elsa är så mycket gladare på dagarna, det är bara kvällarna som kan vara tjorviga, och om nätterna så är jag mänsklig napp men det funkar utan problem. När jag varit såhär glad och lycklig över allt under veckan så märkte jag att det inte varit så bra sen Elsa kom. Det är ju såhär det ska vara! Och det känns inte bra alls, tre månader av vår tid tillsammans har varit jobbig och nedsvärtad av tråkiga tankar och tårar emellanåt. När vi varit med vänner eller hittat på saker så har det varit så mycket lättare, men när vi varit själv så har det känts jobbigt.

Nu siktar vi framåt med fler bra dagar och veckor, och jag önskar att Elsa ska börja gilla nappen, det skulle göra livet så mycket enklare för hela familjen. Och jag är så otroligt tacksam för att jag delat och delar allt det här med världens bästa sambo och pappa, utan dig hade jag lagt mig i sängen och självdött av frustration.

Den senaste tiden har jag mellan varven inte känt igen mig själv, men nu säger jag HEJ HANNA! Kul att ses och välkommen tillbaka!


Tupplur och bobtur



fredag, januari 11, 2013

torsdag, januari 10, 2013

Mina två bästa glutenfria bröd


Är..trumvirvel tack:

Grova småfrallor och filmjölkslimpa!




Hon läxar upp mig

Efter att jag och Elsa hade lämnat Astrid på föris och promenerat med Jenny, Liam, Josefina och Elsa så tog vi tag i veckans städning av hemmet. Det blir hundra gånger roligare med en bebis på magen som skrattar uppmuntrande åt en när man putsar och gnor!

Men när vi var färdiga med städet och höll på att lägga ut mattorna på golvet igen så drog hon mig i örat och nöp tag. Varför Elsa? Tycker du att jag varit slarvig eller?

tisdag, januari 08, 2013

Världens bästa hjälpredor

Den ena hjälpte till att mäta upp så det blev rätt, och den andra tog hand om disken efteråt. Lyxigt värre!

Ikväll fick vi besök av Grönlund som kom lägligt till att hjortronsylten var färdig. Det fick bli provsmakning av den tillsammans med vaniljglass, men jag höll mig i skinnet och lät bli glassen.

Nu efter julen och nyårets sockerchockande ska det bli skönt att återgå till att endast fika och äta godis på helgen. Det känns redan efter två dagar som att min mage är mycket gladare på mig.





måndag, januari 07, 2013

Elsas sömnschema

Idag är det skarpt läge. Crille är tillbaka på jobbet, och jag är hemma med brudarna på egen hand. Under julledigheten har ju Elsa gått från att ha jobbiga dagar och problemfria nätter till det motsatta, dagarna är nu oftast lättare, så jag har inte varit särskilt orolig över att vara själv hemma igen. Natten som var får två tummar upp, det var den bästa på länge med uppvak "endast" 02, 03, 05, 06, och så gjorde vi morgon kring 07. En klar förbättring mot tidigare, och jag var superpigg 02 när storasystern vaknade, lyckades dock somna om efter en liten stund.

Tänkte att jag nu ska försöka få in rutiner under dagarna, vilket vi inte lyckades med under julledigheten då jag ofta tog igen förlorad nattsömn under förmiddagarna och vi färdades lite hit och dit på eftermiddagarna. Uppstigning 07, promenad och sova i vagnen 08:30, lunch för mamman 11, sömn för bebisen vid 11:30. Tis-tors är det hämtning med vagn på förskolan 13:45, somnar hon då så får hon väl sova, annars blir det vid 14:30. Längre än så har jag inte listat ut, och hur länge hon sover varje gång det vete katten. 17:30 kanske hon får ta en tupplur, och så gör vi natt 20:30. Eller är det mycket/lite med 4 tupplurar när de är 3 mån? Måste kolla hur Astrid hade det, henne var man också tvungen att bestämma åt, ingen av dem är spontansovare som kan sköta det själv. En dag nu under jul så sov Elsa sammanlagt 45 minuter från uppstigning till godnatt, utspritt på flera tillfällen. Lite väl lite om ni frågar mig..

Jag har då hittills lyckats med dagen, de sover nu bägge två, 1-0 till mig!

"-Elsa vill låna"

Det är ingen risk att Elsa blir understimulerad när Astrid är hemma.

söndag, januari 06, 2013

Moooot Palina!

Det känns som evigheter sedan vi hälsade på hemma hos Palina, men nu är vi snart där! Ett riktigt bra avslut på veckan och julledigheten, jag ska minsann reta dem ordentligt över att de måste ställa väckarklockan imorgonbitti. För själv kommer jag ju få sovmorgon till tio. Typ.

lördag, januari 05, 2013

Sofflördag

Precis som så många andra kvällar så myser vi ner oss i soffan. 2/2 barn sover, hoppas att den lilla följer den storas exempel och sover för natten, men det är nog lite mycket begärt!

Vi kollar Gladiatorerna på tv4play, inget av mina favoritprogram direkt, men då Lofsan är med så måste jag kolla! Hon skriver nämligen en av mina favoritbloggar när det gäller träning. Googla eller så länkar jag imorgon!

Jag har mina knep

Elsa läser uppenbarligen inte min blogg, för från klockan 02 och framåt bedrev hon sömnterror i form av att använda sin mor som mänsklig napp. Nåväl, tur att jag har några enkla knep som höjer mitt humör.

Gott te och nutellamackor till frukost, solen i ögonen och sovande bebis i vagnen på promenad, en tokvarm dusch och insmörjning med papaya body butter från Body Shop efteråt.

Nu är jag pigg! Vi kollar skidåkning och ska snart se då juniorkronorna tar hem vmguldet. Och så ska jag göra en tacopaj till middag, det var länge sedan och ska bli sjukt gott.

fredag, januari 04, 2013

Livad fredagkväll

Pensionärerna på Kullenvägen 10 har bäddat ner sig i sängen tillsammans med paddan och kollar På spåret. Bara bridgeblandningen som saknas!

Imorgon har jag tänkt vakna pigg och utvilad, hör du det Elsa?

2012 i backspegeln

Året som gick hade sina toppar och dalar precis som alla andra år, jag var så lycklig över att vara gravid med Elsa, men blev ledsen då kroppen protesterade högljutt. Astrid har utvecklats något enormt, och verkligen höjt mitt humör när det varit lågt. Crille och jag firade 7 år tillsammans, och siktar på 70 till, visst ska vi bli 100 älskling? Förlossningen med Elsa var så häftig, kan inte ens beskriva den i ord. Hon är en sån liten glädjespridare med sitt tandlösa leende, men det är kämpigt mellan varven då hon varit som ett litet plåster på mig under de tre senaste månaderna. Det känns dock som att vi går mot lättare tider, med mer glada miner och mer sammanhängande sömn. Jag tror att 2014 kommer bli det bästa året någonsin, skulle det kunna bli något annat med mina två små skatter och deras pappa vid min sida? Varning för en lång sammanfattning av vårat 2012, svårt att sammanfatta så många bra dagar med få ord, men bilderna går ju snabbt att kolla på!

Januari

Astrid lärde sig att sova hela nätter, och vi hurrade högt! Jag var trött, orkeslös och gick ner i vikt. Dejtade Sandra som avslöjade att hon var på smällen, Elise hade flyttat in ♥ Jess och John kom på besök, och i samma veva blev Astrid ordentligt magsjuk och fick övernatta i karantän på sjukhus. Jag pinkade, något överraskad, ett plus på en sticka i plast. GRAVID IGEN! Åkte tåg till Hudik för att hälsa på Sandra, och vilken mysig helg vi hade. Gjorde ett besök på gyn för ett vul, då ingen orsak till att kroppen inte mådde bra kunde hittas på proverna jag lämnat på vc. Ingen orsak hittades på gyn heller, men dock ett pickande litet hjärta.



Februari

Vi hade en utekväll med Jenny och Andreas, och den var precis så livad som två preggon önskade, fast jag tycker det var konstigt att jag fick stryk i bowlingen så många öl som herrarna förtärde. Frukostdejt hos familjen Hedman/Pettersson, ett mycket bra påfund! Astrid fick en växasäng, och vi åt många goda semlor. Det var middagar, spelkvällar och solen gjorde ordentligt comeback efter många veckors frånvaro.


Mars

Vi hade några ljuvliga dagar i pulkabacken med tillhörande korvgrillning. Hårsnodden i knapphålet på byxorna gjorde premiär. Jag var vansinnigt preggotrött och somnade i soffan varje kväll. Vi hängde på lekland och Astrid fick en fläskläpp. Jag bakade punschrullar för glatta livet.


April

Påskpynt och ris kom fram, och jag var påskpeppad som aldrig förr. Älskade lilla Ted kom till världen! Vi fick lyssna på Åttans hjärta för första gången. Sandra kom på besök över en helg, det blev pizza, bastu, mycket skratt och lite shopping. Vi var på rul och fick se en fin, frisk liten bebis med tummen i munnen innanför min navel. Återigen blev det frukostdejt hos familjen Hedman/Pettersson, det finns absolut positiva saker med morgonpigga barn!



Maj

Vi åkte till Rhodos där vi spenderade en underbar vecka i solen. Halvtid i graviditeten, och jag började få sammandragningar. Palina gifte sig och var så vackra så! För första gången träffade vi lilla Ted, och så fantastiskt fin han var och är.



Juni

Jag sydde vimplar till altanen och Astrids rum. Nationaldagen firades med karnevaltåg i hällregn. Vi köpte syskonvagn och cyklade många mil kors och tvärs. Ett besök hos Sara och Cornelia hann vi med, fika, lunch och många skratt. Crille byggde trädäck på framsidan, det gick snabbt och blev snyggt! En morgon satt det en ekorre på köksbordet. Vi firade midsommar hos min mamma och pappa i Småland, tillsammans med syster Jenny och hennes familj. På hemvägen gjorde vi ett stopp hos syster Jessica med familj, vilka vi även fick besök av en vecka efter att vi kommit hem.





Juli

Astrid matade sin mor med väldigt många jordgubbar. Det byggdes trädäck hos farbror Kocko. Jag hade semester i tre veckor. Crille var manisk med sitt vattnande av den nyinsådda gräsmattan. Vi besökte Ikea, Piteå Havsbad och Hägnans friluftsområde. Vi åkte till Lycksele med familjen Selström/Isaksson, bodde i stuga och besökte djurparken. Det blev surströmmingsmiddag med efterföljande bad i badtunna hos Sara, J och Cornelia, en av årets bästa kvällar! Syster Jenny och systerdottern Cassandra kom hit på besök, och vi fick tre fina dagar tillsammans. Husvagnen såldes, och överraskande nog gick vi plus! Kroppen protesterade totalt när jag kom tillbaka till jobbet efter semestern, och jag jobbade vad som visade sig bli min sista dag innan sjukskrivning och föräldraledighet.





Augusti

Jag blev sjukskriven, och ledsen över det. Kroppen ville inte vara med, och jag blev mer och mer stillasittande. Vi firade sju år tillsammans, och åkte till stranden så fort solen visade sig. Astrid började på förskolan, och har trivts väldigt bra. Det var en period på 1½ vecka när lämningarna var tråkiga, men annars flöt allt på utan problem. Vi besökte Frans, Lina och Lisen på Hästudden, dagens höjdpunkt för Astrid var nog att sitta i traktorn, min var absolut de smarriga foliepaketen med fisk som vi grillade. Unodagen firades med laxsoppa hos Palina. Vi åt middag och upplevde Bodens nattliv tillsammans med Kajsa och Daniel, åt surströmming i Bredsel, besökte skördemarknad och hade kvartersfest tillsammans med grannarna. En skön heldag i Älvsbyn hann vi också med, kollade kossor, åt skräpmat och lekte i lekpark. Jag spelade galet många omgångar av spindelharpan och åt middag med tjejerna från jobbet.



September

Vi hade kräftskiva med härliga kompisar, jag gjorde färdigt allt inför Åttans ankomst och kapade frisyren en ordentlig bit (och fy farao vad jag ångrar mig). Vi hade en härlig mysdag med Sandra, Filip och Hugo och Crille var ute i älgskogen under en helg. Jag fyllde 25, sydde ett babynest och blev sjukt taggad på att föda barn. Vi gjorde ytterligare en resa till Ikea, jag bytte mobil till en Iphone och är nu fast i Apple-träsket. Vi besökte förlossningen då Åttan lekte förstelnad, men allt såg bra ut. Jag hade nån förvärk här och där, och under några perioder veckan som var innan Elsa kikade ut 28/9 08:57. Utan tvekan det mest fantastiska som hände under hela året! Resten av månaden myste vi med vår lilla bebis och jag ammade, ammade och ammade.




Oktober

Vi började lära känna vår nya lilla familjemedlem, och hade många gäster som ville göra samma sak. Astrid och Crille var på bio, premiär för den lillas del. Elise kom till världen och vi åkte och hälsade på henne på sjukhuset, de små vännernas första möte. Första snön föll, men än skulle det dröja innan vintern kom. Astrid såg stjärnhimmelen för första gången, och oj så fascinerad hon blev! Vi tog höstiga promenader och det var strålande väder. Vi tjuvsmakade på skumtomtar och julmust. Elsa blev en månad, hade namnsdag och var gode arg mellan varven..





November

Jag började ha jullängt, och åkte till stan en kväll tillsammans med Astrid. Bara hon och jag, fantastiskt roligt och skönt. Vi träffades i föräldragruppen för första gången, de fyra små raringarna som gömt sig i våra magar var nog inte så brydda, men mammorna tyckte det var väldigt trevligt! Vi fick magsjuka alla fyra, dock två i stöten. Vedervärdigt var det, trodde nästan att jag skulle dö. Astrid började på gympa, och gillade bommarna bäst, en liten lindansare kanske? Vi julpyntade och fotade barnen till julkort och julklappar, det senare var lättare sagt än gjort. Jag träffade ytterligare ett gäng mammor i en mammagrupp med Anna som gemensam nämnare, det är så roligt att träffa de som är i samma fas i livet och de är så härliga allihop. Ger föräldraledigheten en fet guldkant!



December

Vi åkte till syster Jess, John och Ted i Stockholm och träffade dem, mina föräldrar och min syster Linda och Daniel. En mycket trevlig helg! Astrid fyllde två, och jag kunde (eller kan fortfarande inte) förstå vart tiden tog vägen. Det kalasades i flera dagar och vi kollade på kyrkis luciatåg där Astrid var med. Vi gick all in med julpyntet och skickade julkort. Anna, Steffo, Edvin och Klara förgyllde en kväll på Kullenvägen, mycket välbehövligt med underbart sällskap som laddade batterierna. Syster Jess och Ted hälsade på hos oss i några dagar, så fint det är att få dela småbarnstiden med sin syster, älskart! Julen firades i Bredsel med alla på plats, och jag åt stora mängder av svärmors ljuvliga sillsallad. Vi fick fina julklappar alla fyra, och Astrid var i himmelriket då hon fick ha fastrar, farbror, farmor, farfar och de fyrbenta vännerna omkring sig. Nyår firade vi in med familjen Stråmek, vi åt gott, jag och Kajsa fick stryk i Sequence, Astrid och Sally var pigga som mörtar över tolvslaget och vi stupade glada och trötta i säng när 2013 just börjat. Och vilket år det ska bli!