torsdag, oktober 27, 2016

Att pusta ut

Alla läsperiodens tentor skrivna (vi har läst 2 kurser parallellt), hemmet städat, renbäddat i sängen, tvättkorgarna någorlunda tomma och fyra dagars ledighet för mig och barnen. Andas in, andas ut. Plötsligt känns det lättare! Nu är jag taggad inför ny kursstart nästa vecka, som inte innebär 1000 olika moment på en och samma gång, utan ett mer lättsamt tempo.

Men först; ledig. Härligt ska det bli, siktar på middag med vänner, prosecco, långsamma frukostar och ett snabbt besök på Ikea. Och så ska jag glo på den fina buketten rosor som jag köpte till mig själv idag, som en liten klapp på axeln.


onsdag, oktober 26, 2016

Årets pumpor 2016

Igår gjorde vi pumpalyktor! Jag och Astrid gjorde en, och Elsa samarbetade med Crille. Det blev ett projekt i flera steg, vi började i lördags med att välja ut och köpa pumporna och i måndags samlade vi inspiration (pinterest är ju ett fantastisk bra uppslagsverk när det gäller pyssel) och gjorde ritningar.

Så i går var det dags, vi skar och gröpte ur och pillade och fixade. Kanske inte det mest barnvänliga pysslet, det blev mest vi vuxna som fick utlopp för vår kreativitet. Sedan gjorde jag och Elsa pumpamuffins med fruktköttet och rostade kärnorna i ugn med olja och havssalt under tiden som Crille och Astrid var på skidträning. Självklart blev det provsmakning till kvällsfikat, och barnen var väldigt nöja med både muffinsen och lyktorna som lyste så fint ute på bron.

Idag på morgonen då vi skulle iväg till föris/skolan så konstaterade barnen att ljusen slocknat, men då det var vanliga värmeljus så var det ju inte så konstigt med tanke på brinntiden. När jag kom hem stod pumporna fortfarande fint på bron, men då en tjej kom förbi en stund senare (för att hämta kläder som jag sålt på en köp&sälj-sida) så frågade hon om vi haft pumpakrig på bron. Jag förstod ingenting och tittade ut, och jag tror minsann att skatorna haft kalas här ute. Vi har tidigare haft problem med att de knyckt metallbehållarna från värmeljus som stått i ljuslyktor ute på altanen, men nu har de hackat sönder hela ansiktet på min och Astrids pumpa, gissningsvis för att komma åt de utbrunna värmeljusen. Frågan är nu; måste jag göra en ny? Eller kommer jag undan med att bjuda på muffins?

Innan massakern..

Crilles och Elsas

Min och Astrids, R.I.P

Dom här smakar fint med en cream cheese-frosting på!

söndag, oktober 23, 2016

Buzzador - Schärs glutenfria bröd

Idag blev det en långsam söndagsfrukost, hurra! Igår avblåstes årets älgjakt för Crilles jaktlag, och vi fick pappan i familjen åter. När vi alla fyra låg och halvsov i vår säng nu på morgonen så var det Elsa som sa dagens första ord, och det var så fint som "-Vet ni vem jag tycker är skönast i familjen? ALLA!" och så kröp hon runt och kramades. Familjens lilla glädjespridare!

När vi väl vaknat så dukade vi upp en härlig frukostbuffé med massor av gott. Jag har fått buzza ett av Schärs nya glutenfria bröd, och valde sorten Vital, som är ett mörkt surdegsbröd. Övriga två nyheter är Flerkorn och Classic, vilka också är bakade på surdeg (och mycket goda, jag har nämligen hunnit prova dom också). Glutenfria och goda bröd är inte det lättaste att hitta, men de här tre är utan tvekan de bästa bröden jag provat att rosta. Den största skillnaden mot andra "rostbröd" som jag testat är nog konsistensen, de här bröden känns inte lika kompakta och "svampiga". Tummen upp!





lördag, oktober 22, 2016

Påsar på posten

Astrid fick i uppdrag genom skidklubben att sälja plastpåsar. De sålde som smör i solsken, jag hann bara lägga ut på Facebook att hon sålde, och så var det avklarat. 

Mormorn ringde och ville köpa, trots att jag faktiskt tror att det finns plastpåsar att köpa i Småland också. I rättvisans namn ni vet, handlar man då de andra barnbarnen säljer jultidningar/saker för föreningar/skolklass så ska såklart inte barnbarnen på distans bli utan försäljning.

Astrid skrev ett brev till leveransen, som jag gissar att hennes mormor tycker är mer värt än själva påsarna;

"HEJ MORMOR
HÄR KOMMER PÅSARNA  
KRAM ASTRID"


fredag, oktober 21, 2016

Fredag!

När barnen är lite extra svårväckta på morgonen så brukar jag slå på musik, då blir det oftast lite muntrare miner och lättare att kliva upp. I morse vaknade Elsa i vår säng (hon kommer över med kudden under armen i stort sett varje natt), och Crille hämtade över Astrid när väckarklockan hade ringt. De gömde sig under ett täcke och var inte alls så sugna på att göra något annat än att ligga där under och hålla om varandra. Så gulligt att hjärtat slår ett extra slag! Men gulligt eller ej, frukosten måste ätas och iväg skulle vi. Idag fick det därför bli Fredagslåten med Markoolio (från Rix FM), och då klev barnen med de blonda, rufsiga frisyrerna upp ur sängvärmen med leenden på sina läppar.

Jag håller på att plugga inför nästa veckas 5 tentor, har svårt att prioritera och känner mig väldigt stressad. Då är en paus med kaffe och riskakor aldrig fel! Crille städade här hemma igår kväll, och under tiden barrikaderade jag och barnen oss i gästrummet, plugg för mig och kojbygge för de två små. Skönt att ha städningen gjord inför helgen, och ett stressmoment mindre för mig som är lite manisk med det där.

I eftermiddag så kommer Lisa förbi och hämtar upp mig och tjejerna, sedan åker vi iväg till henne i Piteå för att sova över! Det ska bli så himla mysigt, får se vad vi hittar på i morgon. Gå en sväng på stan, besöka någon lekpark eller kanske åka till Piteå havsbad?

Familjefadern, han ska ut i skogen..har ni hört den förr? Men nu i helgen måste det väl ändå bli färdigt. Jag längtar efter vår fredagsmiddag, långsamma morgnar vid frukostbordet och oplanerade helger. Snart, snart, var sak har sin tid.

Mysigt med sällskap! Ser ni barnen där under?

tisdag, oktober 18, 2016

Enkel linssoppa

1 gul lök
1 msk olja
1 liter grönsaksbuljong
2 dl sköljda röda linser
1 förpackning krossade tomater (400g)
2 lagerblad
2 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
1/2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 tsk basilika
1/2 tsk timjan

Fräs löken i oljan. Tillsätt lagerbladen, paprikapulvret, grönsaksbuljong, linserna och de krossade tomaterna. Låt puttra under lock i 15 minuter. Pressa i vitlöken och smaka av med vinäger och kryddor (salt, basilika, timjan).

Servera med ett gott bröd till!


söndag, oktober 16, 2016

En helg med extra mys

I går firade vi våra fyraåringar tillsammans i föräldragruppen. 3/4 familjer kunde medverka i år, trist att vi inte blev fulltaliga, men det är ju svårt att få ihop det ibland. Vi höll till vid ett hembygdsområde här i Boden, där vi grillade och barnen lekte på. Det var mycket trevligt, som vanligt när vi ses, det blir bara alldeles för sällan!

När vi kommit hem, tjejerna och jag (Crille är och jagar), så blev det hopp i dusch på löpande band för att bli av med grillröken. Sedan åt vi risgrynsgröt och korvmackor, med julmusik i bakgrunden. JAG VET att det är att tjuvstarta, men barnen var sugna på gröt och jag var sugen på jul, så då fick det bli så. Efter ett tag kom en kompis över till Astrid, tillsammans med tillhörande mamma. Jag och Kristin hann surra en stund över ett glas vin och några lyxiga kolor från Pärlans, och när kvällen sedan närmade sig så kröp jag, tjejerna och kompisen Astrid ner i soffan framför Pyssellördag, och sedan övergick tittandet till Bingolotto!

Jag hade sällskap (och fullt sjå att hinna med!) på ettans bingo, men sedan avvek barnen ett efter ett. Elsa somnade i min famn, Astrid och Astrid kröp upp i sängen och tittade på iPaden en stund, innan jag blev ombedd att komma upp och läsa en bok innan de somnade. En mycket mysig kväll med ett mysigt gäng.

Det har varit en långsam morgon med pärlbygge och lek. Vi hoppas på ett sms från Crille som säger att jakten är färdig (endast 1 vuxen kvar på tilldelningen!), det skulle vara så skönt om det nådde ett slut nu. Medan barnen pysslar så tänkte jag passa på att få lite plugg gjort, men det händer tyvärr inte så mycket på den fronten..Nu måste jag ta mig i kragen!






fredag, oktober 14, 2016

Immunförsvarsboost med ingefära och citron

200g ingefära
1 liter vatten
1/2 dl honung
2 citroner (saften)

Jag förespråkar ekologiska råvaror så långt det går, jag upplever att både citroner och honung är lätt att hitta, ingefäran kan vara lite svårare.

Skölj ingefäran och riv den sedan grovt på ett rivjärn (skalet kan vara kvar om du använder ekologisk). Lägg i en kastrull och häll över vattnet. Värm till MAX 60° (vid temperaturer över det så förstörs en del av de nyttiga ämnen som finns i ingefäran), och låt sedan värmas i 20 minuter. Använd gärna termometer för att hålla koll, men 60° är ungefär precis innan det börjar sjuda.

Sila av, låt svalna lite och rör sedan ner honungen tills den löst sig. När blandningen är rumstempererad så pressa i saften från citronerna, rör om och häll upp på rena flaskor.

Förvara i kylskåp, håller i flera veckor. Skaka om flaskan och ta en liten slurk varje morgon (6cl räcker), och håll tummarna för att immunförsvaret får en boost!

Espressokopp från Rörstrand

torsdag, oktober 13, 2016

Garderobsväxling och nytt från Zara

Båda barnen har vuxit ordentligt i sommar. Elsa drar nu 110/116 och Astrid 122/128. Egentligen hade nog 116/122 passat allra bäst på storasystern, men så ser det ju inte riktigt ut med storlekar hos de flesta tillverkare. Lilla är nästan ikapp med andra ord!

Det leder till den mycket praktiska möjligheten att flytta plagg direkt från Astrids garderob till Elsas, och än så länge är lillasyster mycket nöjd över att få ärva. "-Den här har jag fått från Astrid! Den var för liten för henne, så nu är den min!" hörs rätt ofta, vilket är väldigt tacksamt. Jag själv är ju lillasyster och minns inte riktigt hur länge jag tyckte det var "okej" att ärva, fast då det bara skiljer 13 månader på mig och min närmsta storasyster så vet jag inte om jag ärvde så mycket just från henne? Sedan så spelar det inte så stor roll egentligen, ärva lär hon få göra i vilket fall som, men det är ju bara win-win när hon själv tycker att det är roligt.

Men då plaggen flyttar från en garderob till en annan så blir ju den där första lite..tom. Vi har börjat fylla på garderoben från hennes "växa-i-låda", och snart inhandlat det som saknats. En stor favorit som hon använt i många storlekar efter varandra är baskoftor från Zara. Så i helgen fick hon välja några färger och jag beställde hem tillsammans med basleggings. Två dagar senare kom bud från Jetpak med en kartong! Det är så snabb leverans (och fraktfritt vid beställning över 400kr), och lyxigt att få det hem till dörren (även om jag tycker att det känns lite onödigt). Men en fin paketering i kartong och med silkespapper runt, det tycker jag ger ett plus i kanten och känns lite lyxigt!




onsdag, oktober 12, 2016

När vintern är påväg

Det känns som att första snön skulle kunna komma vilken dag som helst nu. Om vi kollar lite historik så kan vi konstatera att det var sent i fjol (inte förrän i november), men annars har det varit runt den här veckan som det första vita fallit. Jag vet inte om det är jag eller barnen som längtar mest?

På morgonen fick vi skrapa frost från sadlarna innan vi cyklade till förskolan, och jag förvarnade barnen om att det här nog är sista veckan vi kan cykla. Än så är det torrt på backen, så det har inte varit någon halka än, men jag gissar att det kommer snart. Det är ju så smidigt att cykla, då trampar vi på och är framme vid föris/skolan på ungefär 10 minuter. Ska vi gå så finns det ju så otroligt mycket att syssla med på vägen, så då tar det ofta mer än det dubbla.

Fram till snön kommer så ska vi i alla fall njuta av det vackra frostiga, och de inte allt för kalla temperaturerna. Nu har vi -5, och det är ju rätt lagom i kombination med strålande sol och blå himmel. Fast det kändes som att vi skulle frysa ihjäl på morgonen när vi stack näsorna utanför dörren och hade sängvärmen färskt i minnet, det ska jag inte sticka under stol med!

tisdag, oktober 11, 2016

Senaste nytt! STOPPA PRESSARNA!

Det största som hänt mig på flera år hände just. Jag vet inte om jag borde skratta eller gråta åt det, faktumet att det är det största alltså, men nu ska jag komma till poängen;

ASTRID HAR VUNNIT PRIS I EN TIPSRUNDA PÅ COOP FORUM!

I fredags så åkte vi förbi Coop för att handla med oss bröd, lite godsaker och sånt till helgen i Bredsel. Det var lite extra festligt i butiken,  Malacoelefanten gick runt och delade ut gymnastikpåsar, det var tipsrunda för barnen och de fick rita teckningar i lekrummet. Barnen blev så klart eld och lågor, Elsa älskar utklädda maskotar, och de gick tipsrundan båda två.

För en liten stund sedan ringde min mobil, och ett för mig okänt Bodennummer visades på skärmen. SJUKT BARN tänkte jag direkt, som är osäker på om jag har telefonnumret till skolan inlagt. Men nej, nej, nej. Det visade sig vara från Coop Forum som berättade att Astrids svarstalong hade blivit dragen som vinnare!

Längtar orimligt mycket tills jag ska hämta henne på fritids och berätta den glada nyheten. Nu ska jag försöka komma ner på jorden och plocka ur diskmaskinen innan jag fortsätter plugga intravenösa infusionsbehandlingar.

Gymnastikpåsen i fråga

måndag, oktober 10, 2016

Hejrå helgen

Det blir mest plugg, plugg och plugg på denna blogg märker jag, men det tar ju upp en hel del tid och tankeverksamhet kan jag lova. Veckorna bara susar förbi, med träning, plugg och vardag hemmavid under veckan, och så lite mer roligheter under helgerna.

Helgen som var så åkte vi upp till Bredsel på fredag eftermiddag, och Crille åkte vidare till älgskogen. Jag och Elsa åkte på födelsedagskalas hos Elise på lördagen, och på kvällen åkte jag och Crille iväg för middag på The Bull i Boden och konsert med Kent i Luleå. En mycket bra spelning! Vemodigt att det är avskedsturnén, de allra flesta har väl något band som följt med under större delen av livet, och Kent är ett av mina.

Söndag så myste vi bara på inomhus, åt lyxig frukost, löste korsord, ritade och tjejerna lekte på. Jag och Elsa plockade upp Crille och Astrid utanför Älvsbyn på väg hem då de varit och styckat, och efter hemkomst gick allt på löpande band. Packa köttfärs, fixa med tvätt, kvällsfika till barnen, natta barnen, duscha och äta kvällsfika själva och så trillade vi i säng. Det tog inte många sekunder på kudden innan ögonen trillade igen trots att det inte var så sent och att jag egentligen inte gjort så mycket under dagen. Hösten och mörkret gör väl sitt tänker jag?

I kväll siktar jag på träning och att sedan krypa ner tidigt i sängen med en bok. Nu blir det bildvisning i tveksam bildkvalitet. Och om en halvtimme ska jag hoja iväg och hämta hem kidsen!

Bilfärd i solsken kallar jag detta mästerverk

Gluten- och äggfri bakelse. Hurra!

Fiskedamm med en entusiastisk mormor bakom skynket

Kent-nörderi

Jocke Berg!

Den sista sången

måndag, oktober 03, 2016

Kickstart på veckan

Här blev/blir det ingen långsam, smygande start efter helgen, utan snarare full fart. Idag har jag på förmiddagen haft simulering på universitetet tillsammans med 6 klasskamrater, vilket innebär att vi turas om att ta hand om en docka med inbyggd mikrofon och högtalare, så att vi kan prata med en operatör som sitter i ett kontrollrum intill. Dockan har även kännbara pulsar på flera ställen, bröstkorgen höjs och sänks osv. Alla mätvärden som vi får fram kommer upp på ett s.k övervakningsskåp, och utifrån vad vi får veta från patienten och vad de olika parametrarna visar så tar vi hand om patienten. Ringer till jourläkare (vilken spelas av en lärare, som är läkare), får läkemedelsordinationer, utför omvårdnadsåtgärder och administrerar läkemedel, och annat runt omkring med rapportering och patientsäkerhet. Det här är så nära verkligheten vi kan komma utan att vara i skarpt läge, och det var väldigt nervöst innan och roligt under tiden. Tiden rusade förbi under tiden vi var inne i simuleringsrummet, jag inte riktigt orienterad tidsmässigt kände jag när vi var färdiga och det var lunchtid, det hade i min värld lika gärna kunnat vara dags för middag, haha!

Nu kom jag just hem för att äta lunch och börja förbereda inför morgondagens plugg. Typiskt nog med en huvudvärk som började smyga sig på för en stund sedan, nu hoppas jag att huvudvärkstabletten gör sitt jobb och att jag inte blir liggandes. Har under det senaste året (sedan jag började plugga) börjat få något med symptom liknande migrän, vilket jag aldrig haft innan. Till slut blir det ohållbart, jag kräks och får lägga mig i ett mörkt rum med något svalt mot pannan tills det går över, och gärna sova en stund. Kanske borde kolla upp detta och hitta något som kan hjälpa, men min (högst professionella) gissning är att det beror på stress, och det är ju lite svårt att undvika i bland.

Nåväl! Får jag bukt på huvudvärken så blir det träning i kväll, lite fix ute på gården och sedan tidigt i säng. Skulle behöva planera upp den här veckan lite känner jag, men en middagslista är i alla fall gjord, alltid något. Och förresten, vi fick redan idag reda på resultaten från fredagens online-tenta, och det gick bra, VG med 95%!

De här röda godsakerna från farmorn och farfarns äppelträd skulle jag behöva ge lite uppmärksamhet i veckan..det har redan blivit en kaka, men jag tänker att lite mos inte skulle vara fel. Har ni fler förslag så hojta till!