Tvåbarnsmamman Hanna Larsson insåg efter föräldraledigheten att det var inom vården hon ville jobba. Just nu känns många områden spännande och intressanta, men hon har siktet inställt på att så småningom bli barnmorska.
Hej Hanna, vem är du?
– Jag är en 29-årig tvåbarnsmamma som bor tillsammans med min familj i Sävast, utanför Boden. På min fritid tillbringar jag mycket tid med familj och vänner. Jag trivs bra i köket med att baka, pyssla på hemma med inredning, träna och vistas utomhus året runt med bland annat slalomåkning, som ett gemensamt intresse för hela familjen.
Varför har du valt att läsa till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?
– Drömmen om att läsa till sjuksköterska är något som vuxit fram under flera år. När jag skulle ut i arbetslivet såg jag faktiskt aldrig vård och omsorg som något yrke för mig, men under åren som gått har jag insett mer och mer att det är ju det här jag vill göra. Extra påtagligt har det blivit i och med att jag väntat och fått barn. Innan det hade jag inte så mycket vårdrelaterad erfarenhet.
Att jag valt att läsa vid just LTU beror faktiskt främst på närheten. Jag har mina rötter här och att flytta eller läsa på distans var aldrig ett alternativ under den här delen av livet där jag befinner mig nu. För mig är det väldigt mycket värt att ha 30 minuter till skolan för att få ihop pusslet med familj, hem och träning.
Att jag valt att läsa vid just LTU beror faktiskt främst på närheten. Jag har mina rötter här och att flytta eller läsa på distans var aldrig ett alternativ under den här delen av livet där jag befinner mig nu. För mig är det väldigt mycket värt att ha 30 minuter till skolan för att få ihop pusslet med familj, hem och träning.
Vad har du sysslat med innan du sökte till utbildningen?
– Direkt efter gymnasiet, då jag läste samhällsprogrammet med ekonomiinriktning, halkade jag in på ett bananskal på ett jobb som glasögonmakare. Efter det har jag arbetat som säljare i klädbutik och varvat det med två föräldraledigheter.
Vad lockar med att arbeta som sjuksköterska?
– Möjligheten att hjälpa andra till bättre hälsa. Kan jag bidra till att förändra någons inställning till det mer positiva, göra någons dag lite bättre eller ge en person en positiv erfarenhet av vård och omsorg, då är jag glad och nöjd. Jag sikar på att bli barnmorska och då lockar det att få hjälpa föräldrar att få en graviditet och förlossning att minnas med glädje och värme. Haha, nu låter jag som en riktig Florence Nightingale, men så känns det.
Vad är roligast med utbildningen?
– Allt praktiskt, så som laborationer och att vara ute på verksamhetsförlagd utbildning. Att komma ut i ”verkligheten" är pirrigt, men absolut höjdpunkten med utbildningen. Vi också har haft många engagerade föreläsare som brinner för sitt ämne. Deras intresse smittar av sig och gör ämnet mer intressant och lättare att förstå tycker jag. Sådant sätter lite guldkant på pluggdagarna.
Vad är mest utmanande?
– Den största utmaningen var att hitta mitt eget sätt att lägga upp plugget och tiden. En del börjar plöja kurslitteratur innan kursen startat, en del avvaktar och ser vad som är mest väsentligt, en del är ute i god tid och en del presterar bäst under press. Det gäller att hitta sitt eget sätt. För min del gäller det strikta tider måndag till fredag och en planeringskalender som heter duga. Då presterar jag bäst. Annars vet jag inte riktigt hur jag skulle fått ihop det med två små hemma. Även om de tycker att det är väldigt intressant att kolla i ”skelettboken”, så blir det inte så mycket gjort i deras sällskap för mamman.
Du har gjort både fältstudier och verksamhetsförlagd utbildning. Hur viktigt är det att få komma ut i verksamheten som student?
– Väldigt viktigt, skulle jag säga. För mig som inte jobbat inom vården tidigare var det här första mötet med min kommande profession, där jag stod ”på andra sidan” och inte som patient. Vi har varit ganska många i klassen utan vårderfarenhet och för en del blev det som ett kvitto på att man gjort rätt val i inriktning av sin karriär.
Du sitter med programrådet. Kan du berätta vad ni gör och varför du vill sitta med där?
– Genom programrådet får vi studenter möjlighet att påverka utbildningen, både i stort och smått. Vi träffas en gång per termin. Då tar vi upp aktuella frågor och följer upp frågor från tidigare träffar. Alla representanter får framföra synpunkter från sin klass eller verksamhet. Jag är med för att få möjligheten att påverka och förbättra utbildningen.
Vad vill du göra efter utbildningen?
– Mitt mål sedan start har varit att läsa till sjuksköterska, jobba i några år och sedan läsa vidare till barnmorska. Men just nu så känns många områden inom vården så himla roliga och intressanta, så vi får väl se vart jag hamnar till slut. I vart fall så vill jag befästa de kunskaper jag får under utbildningen, vidareutveckla och känna mig säker i min roll som sjuksköterska innan jag eventuellt läser vidare.
Vilka tips och råd skulle du vilja ge till den som funderar på att söka in till sjuksköterskeprogrammet?
– Ta tid att känna dig för. Jag tror att det för många kan komma som en chock hur mycket eget ansvar och engagemang det kräver, särskilt om man inte har någon erfarenhet av universitetsstudier sedan tidigare. Men ger man det tid och kommer in i sina egna rutiner så flyter det på. Och ta hjälp om du känner att det behövs. På universitet finns hjälp att få vilka problem det än gäller, allt från studenthälsan till servicedesk för teknikproblem. Och kanske allra viktigast av allt; var inte så hård mot dig själv. Ingen har dött av en omtenta, och så länge du gör så gott du kan så räcker det alldeles utmärkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar