tisdag, juni 02, 2015

Trädgårdsdrömmar

Crille har inte kommit hem än, barnen sover i sina sängar och jag sitter i soffan och drömmer om planeringen av trädgård. Vi sådde in gräsmattan sent i höstas (mitten av september), och den har nu precis börjat bli grön överallt och växa till sig lite. Jorden har stabiliserat sig bra trots allt detta regn som kommit i maj, och nu är det inga problem för varken vuxna eller barn att ta sig fram utan att sjunka till fotknölarna.

Våra tankar och drömmar om vad som ska få ta plats i trädgården har hittills blivit satta på paus, då vi inte vetat hur mycket vi kan göra i år utan att förstöra gräset som är på väg. Men nu känns det hoppfullt! Efter midsommar kan vi nog komma igång, och fram till dess har vi tid att planera.

Vi har pratat om att anlita en trädgårdsarkitekt då vi är helt vilsna båda två i denna värld, även om vi börjat klura ut vad vi vill ha så vet vi inte vart allt bör placeras, och om det ens är en bra idé med tanke på att vi befinner oss i växtzon 6. Det är ju inte direkt gratis att anlägga trädgård, och delvis därför känns det extra viktigt att allt blir rätt från början. Kunskap om växterna i sig verkar finnas på Fagernäs trädgård som vi hört mycket gott om, men själva planeringen på vår tomt (med hänsyn till väderstreck, fuktighet osv) behöver vi nog någon som kommer hit och kollar. Men fram till dess så fortsätter jag bara att drömma.

Pioner, hortensia, kanske lite humle som klättrar? Örtträdgård och lite ätbart i pallkragar att plocka och äta sittandes på trappan till altanen. Doftschersmin verkar ju vara vacker när det blommar, men förskräcklig innan och efter det gröna kommit fram. Och ranunkler, denna vackra blomma med fult namn. Tulpaner såklart! Kanske luktärt? Ja, ni hör ju att drömmarna är många..

Ska vi ha en häck? Vad för någon i sådana fall? På något sätt vill jag rama in tomten, och ett staket känns mest..stelt. Den biten tror jag i alla fall att vi avvaktar med till nästa sommar.

Nästa vecka ska vi åka iväg, jag och barnen, och handla lite växter att ställa på altanen och på betongplattorna på framsidan. Hittills har vi några stackars penséer ute på bron, en halvt vissen ranunkel vid loungegruppen på altanen och två tomatplantor i tvättstugan som vi fått av vänner som hade för många. Majsen i konservburkarna står fortfarande på fönsterbrädan i köket och väntar på lite kärlek. Men mer ska det minsann bli! Efter förra sommaren i lägenhet/byggkaos så vill jag nu få det sådär mysigt och ombonat som bara levande växter kan frambringa. Lavendel i kruka tror jag det får bli på baksidan, en på varje trappsteg..Har plötsligt blivit så galet förtjust i lavendel, vet inte vart denna plötsliga kärlek för karga växter kommit från?

Har ni bra tips på växtlighet (både ettåriga och perenna) så dela gärna med er i kommentarsfältet!

4 kommentarer:

 1. Lavendel är ju lovely! Jag har i en stor kruka på trappen som klarar sig år efter år. Och drar till sig fjärilar som jag också älskar.

  Smultron har vi också i några stora krukor. Blommar för fullt nu så hoppas på mycket bär. :)

  Gällande humle säger jag bara nej nej nej. Det sprider sig så in i bomben, är jättesvårt att få bort samt är klibbigt så det fastnar på allt. Vet inte hur många gånger jag och mina systrar skar oss på de kladdiga sträva "rankorna" när vi var små..

  Mitt tips är Clematis om ni vill ha någon fin klätterväxt. Eller murgröna om ni vill ha utan blommor..

  SvaraRadera
 2. Carro P08:47

  Hej, jag har en kompis som är landskapsingenjör. Jag kan höra med henne om ni vill ha hjälp :)

  SvaraRadera