torsdag, december 11, 2014

Astrid 4 år

Idag fyller hon fyra, vår pyssliga och skuttiga Astrid. Kan inte för allt i världen förstå att jag för fyra år sedan låg på BB med ett litet, litet knyte i min famn. Tänk att det var hon som kom till oss!

Hon är lång och lätt, älskar att pyssla, pussla och bygger pärlplattor varje dag. På pussel fixar hon nu utan problem de 50-bitarspussel hon har hemma på egen hand. Gillar att spela spel, klä ut sig, vara uppe längre än lillasyster på lördagskvällarna och äta choklad. Eller nej, hon gillar inte choklad, hon ÄLSKAR choklad. Till kalasfika har hon beställt chokladbollar, kladdkaka, chokladglass och popcorn.

Att vara själv, det är verkligen ingen höjdare, så länge det inte är hennes beslut förstås. Då kan hon stänga dörren till sitt rum och ropa att "-INGEN FÅR KOMMA IN! VAKTA DÖRREN MAMMA!", men annars vill hon inte gå på toaletten själv, somna/sova själv, sitta själv i soffan osv. Sällskap är att föredra!

Favoritfilmen är Frost, och hon gör förtjusande versioner av sång- och dansnummer därifrån. När det gäller teknik så har hon blivit riktigt flink, hon kan utan problem leta reda på rätt film på Viaplay på iPaden och sedan spela upp den på teven via AppleTV. Snart kan hon mer än sin mamma.

Intresset för bokstäver är stort, siffror är inte lika intressant. Med lite guidning kan hon skriva alla bokstäver i alfabetet och gör gärna det på teckningar för att visa vem/vad det är hon ritat eller ritat till. Bakning är en ett annat intresse, fast det är inte så poppis att bli kladdig om fingrarna. Smakprovning är dock desto roligare!


FödelsedagsbrickanIklädd födelsedagspresent från farmor och farfar

8 kommentarer:

 1. Herregud alltså, fyra (!!) år! Galet!

  Stort grattis fina Astrid!!

  SvaraRadera
 2. Hallå Hanna! Vet ju att du skrivit att genus är viktigt och dylikt, vilket även jag tycker! Funderar därför hur ni gör med presenter som är väldigt könsstereotypa? Blir till exempel prinsesskläder "utklädningskläder" eller så? Försöker ni kompensera med att berätta vad en prinsessa faktiskt arbetar med?
  Tänker själv att jag ska skriva önskelistor till det att eventuella framtida barn är stora nog att önska sig egna saker, och då fortfarande vara tydlig med att jag inte vill ha könsstereotypa saker. Svårt då övriga samhället inte anser genus vara lika viktigt som jag tycker att det är!
  Förövrigt en fantastiskt begåvad liten individ ni uppfostrat, såg Jockes klipp på instagram! Han verkar vara så himla fin med båda era barn! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Japp, vi tycker att genus är himla viktigt då vi vill ge våra döttrar alla möjligheter i livet istället för att begränsa det till det typiskt "tjejiga".

   Prinsesskläder hör till utklädningskläder hemma hos oss, precis som spindelmannendräkt och andra roliga utstyrslar gör. Att förklara vad en prinsessa egentligen gör har vi nog aldrig pratat om, det är än så länge en sagofigur för båda barnen.

   När det gäller presenter så är det galet svårt att önska och "styra" utan att någon tar illa upp, eller för den delen skiter fullkomligt i vad man säger. T.ex pratade vi för en vecka sedan med ett par kompisar om att Astrid inte har någon Barbiedocka eftersom att jag vill hitta en "verklighetstrogen" (dvs en utan silikonbröst, getingmidja och fötter formade efter klackeskor), och vad får hon idag på sitt fyraårskalas? En Barbiedocka. Blir bara så jäkla trött och vill kasta skitdockan i soporna, men då vet jag någon som blir väldigt ledsen.

   Nu är ju Elsa så liten att hon inte önskar sig specifika leksaker, och har allt hon behöver och lite till efter storasyster, så till henne önskar vi saker som vi tror att hon skulle gilla. Astrid önskar sig ju saker på ett annat sätt, och är väldigt "prinsessig" och glittrig just nu, så då blir det att hon önskar sig prinsessklänningar osv, och det tycker vi är helt okej. Vi försöker ju inte begränsa henne från att leka "tjejigt", utan visa för henne att det inte bara är prinsessklänningar som finns bland utklädningskläderna utan även mycket annat.

   Vi försöker vara tydliga, men ibland känns det som att folk bara vill vara tväröver då dom skiter fullkomligt i allt som har med genus och jämställdhet att göra. Det är bara att fortsätta trampa på fastän det är motvind! :)

   Haha, ja, dom där sångerna från Frost är hon rätt vass på! Och farbror Kocko är en riktig tiopoängare :)

   Radera
 3. Stort grattis Astrid :D

  SvaraRadera
 4. Anonym13:37

  Grattis i efterskott till Astrid!

  SvaraRadera