onsdag, februari 25, 2015

Ska vi snacka sopor?

Varje månad när det närmar sig tömning av våra soptunnor så blir jag lika förvånad. Vår tunna för brännbart är fylld till ungefär hälften, tunnan för kompost ungefär lika mycket. Men i stort sett varenda soptunna som står längs gatan är överfull och står med locket halvöppet. Hur kan det vara så stor skillnad?

När jag ringde till kommunen och beställde soptunnorna innan vi flyttade in så fick jag frågan om vi ville ha den "normala" tunnan för brännbart eller den extra stora. Jag svarade att det skulle räcka med den normalstora och kvinna i andra ändan luren lät skeptisk. Frågade hur många vi var i hushållet? Om barnen fortfarande använde blöjor? Framförde på ett trevligt sätt att det inte är några som helst problem att rymma vår familjens brännbara sopor i en normaltunna oavsett om de skulle funnits två blöjbarn i hushållet (för det gick ju bra för oss på Kullenvägen). Fick ett imponerat "-OJ! Det är bra jobbat! Vad är hemligheten?" till svar, och undrade i mitt stilla sinne om hon aldrig hört talas om sopsortering?

Nog om det, nu ska jag dela med mig om vår sopiga hemlighet;

I sopskåpet i köket har vi 5 behållare;
-Brännbart (plastbehållare med påse i)
-Kompost (plastbehållare med särskilda påsar i)
-Plast (plastbehållare med påse i)
-Glas, metall, glödlampor (plastbehållare)
-Papperskasse för papper

I tvättstugan står en papperskasse för kartong

När behållaren för glas/metall/glödlampor är full så sorterar vi ut det i garaget. När plastbehållaren är full så knyter vi igen påsen och lägger ut den i garaget. Papperskassarna ställer vi ut i garaget när de är fulla.

Ute i garaget har vi fyra plastbehållare
(sådana där praktiska som går att stapla på varandra, finns bl.a på Ikea och Biltema), uppdelat såhär;
-Glas
-Metall
-Glödlampor+batterier
-Soptippen (t.ex deponi, saker med inbyggda batterier, färgburkar)

(+ en shoppingkasse för pantflaskor)

Behållarna för glas och metall åker med till återvinningen rätt ofta, medan de för glödlampor/batterier och den till tippen inte behöver åka med mer än kanske 2-3 gånger per år.

Om man kommer ihåg att ta med återvinningen med jämna mellanrum så blir det inte ett så värst stort projekt, men gör väldigt stor skillnad i soptunnan och för miljön! Mängden sopor som är ren plast är större än man tror, och provar man bara att sopsortera "ordentligt" en månad så ser man hur otroligt mycket som går att återvinna istället för att slänga i brännbart. Och hur enkelt det är när man väl kommit in i det!

8 kommentarer:

 1. Jamen, jag veeet! Vi har 4-veckorstömning på det brännbara, och den tunnan brukar bestå av två-tre soppåsar som skvalpar på botten - utom om vi har städat ur något förråd eller byggt vägg... Eller om vi bara har använt engångsblöjor till Neo för att han har varit magsjuk etc. Då kan det bli lite mer. Men aldrig att den är överfull! Komposten, som de tömmer varannan vecka, är alltid halvfull, på sommaren ibland överfull. Vi äter kopiöst mycket grönsaker, så det blir en del skal av det.

  Vi funderade ett tag på att ansöka om 8-veckorstömning, men jag vägrade när kommunen kräver att man fyller i ett "avtal" om att de får gå igenom våra sopor och debitera oss taxan för helt osorterat avfall om de påträffar någonting som kunde ha sorterats. Sån j-kla misstro!

  Själv funderar jag på hur grannarna KAN fylla hela tunnan med brännbart till brädden varannan vecka. Sorterar de inte alls, eller???

  Sedan tror jag att receptet för att få fler att sopsortera är att börja hämta alla sorterade fraktioner, medan det brännbara får bäras iväg till nuvarande sopsorteringsstation....

  Kramisar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, när vi började granska lite bättre så ser vi att vi kastar mer i komposttunnan än i brännbart..Och jag tror att grannarna som nämns inte sorterar alls. Vilket jag finner mycket märkligt med tanke på att man automatiskt har en komposttunna så länge man även har brännbart. Det är ju liksom inget stort projekt?!

   Kram

   Radera
 2. Anonym20:09

  Heja!

  SvaraRadera
 3. två tummar upp!!! jag älskar såna som oss!!
  jag mår dåligt och vill gråta när jag ser någon som slänger mat i soporna. eller ännu värre, en metallburk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis, metallburkar, GLÖDLAMPOR och så vidare..SUCK!

   Radera
 4. Härligt! Vi kör på samma sortering. Även vi med liten brännbar tunna och funkat toppen även under blöjtiden. Sorterar undan i större plastlådor och när de är fulla åker man o tömmer dem på rätt ställe. Det går ju fort och spar på miljön! Win win!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst då! Bara man kommer in i det så är det inget stort projekt :)

   Radera