Så goda är dom!
Mördeg
Till 1 paj/34 aluminiumformar
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl (alt. glutenfri mjölmix)
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
Nyp ihop tärnat smör med mjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet, arbeta samman (knåda inte!).
Låt vila i kylskåp minst 30 min.
Kola
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
½ dl farinsocker
2 msk honung
1½ dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g mjukt smör
Dela och skrapa ur vaniljstången.
Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och sjud i en dryg timme.
Prova med kulprov om kolan är färdig.
Rör ned smöret klickvis i kastrullen.
Förbaka pajen/formarna 10 minuter mitt i ugnen i 175 grader.
Låt svalna, fyll med kolasmeten.
Strö över pecannötter och ställ att stelna i kyl.
Tips!
Om du inte vill göra 34 formar eller en stor paj på en gång så går kolan utmärkt att frysa, för att sedan tinas och värmas upp i kastrull då den ska användas.
Fattar inte vilket smör man ska röra ner i smeten??
SvaraRaderaOj, tur att du är uppmärksam! 50 gram mjukt smör hade jag missat att skriva in :)
SvaraRaderaLycka till med bakandet!
ok tack, låter mumma det här!
SvaraRadera