onsdag, januari 28, 2015

Semlor fria från gluten och ägg

Då suget efter semlor satte in så letade jag reda på mitt gamla favoritrecept på glutenfria semlor, som visade sig innehålla ägg. Och då den lilla damen i familjen inte tål skaldjur av sådant slag så fick det helt enkelt bli ett nytt recept! Jag tog Glutenfria Godsaker's recept på semlebullarna och ändrade det litegrann;

25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk

1 msk fiberhusk

1/2 dl vit sirap
1 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g glutenfri mjölmix


Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. 
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. 
Tillsätt fiberhusk, rör om och låt svälla i 10 minuter.
Blanda ner sirap, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen.
 Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den börjar bli slät och släppa bunken.
Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 8 delar.

Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensla med sirap utrört i lite hett vatten och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.


En egen variant av mandelmassa gör du du lätt på samma tid som det tar att öppna plastförpackningen runt den du köper;

Blanda mandelmjöl, socker och ovispad grädde till en slät och fin konsistens. Lätt som en plätt!

När bullarna svalnat, skär av ett lock, och gröp ur bullarna (kom ihåg att spara inkråmet!). Riv mandelmassan och blanda med inkråm och ovispad grädde till önskad konsistens, fyll urgröpningen med massan. Vispa grädden och spritsa på ordentligt över massan, på med locket och pudra florsocker över.


2 kommentarer:

  1. Lisa22:04

    Mm, de ser delikata ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakade mycket bra! :D

      Radera