måndag, april 02, 2012

Punschrullar

Jag använde mateberedare till alla moment i bakningen av dessa godbitar, det underlättar avsevärt om man har tillgång till en sådan. Annars går det förstås lika bra att smula sockerkaka, blanda smet och färga marsipan för hand.

Om du ska göra punschrullarna glutenfria, så tänk på att en del färdigkavlade lock är utkavlade på vetemjöl och inte går att använda. Läs noga på förpackningen!

1dl florsocker
2msk kakao
1tsk vaniljsocker
400g kaksmulor (glutenfri sockerkaka)
Arraksessens efter smak (jag tog ca ½ flaska)
50g smör
1 nypa salt

500g marsipan
Karamellfärg
250g mörk choklad

Mixa sockerkakan till små smulor. Tillsätt kakao, vaniljsocker och florsocker. Droppa i essensen, klicka ner smör och tillsätt en nya salt. Smaka på smeten så det är lagom med essens. Börja hellre med för lite än för mycket!

Rulla smeten till korvar (tjockleken beror på hur stora du vill ha de färdiga rullarna), plasta dem och lägg in i kylen ett litet tag.

Färga marsipanen (standard är ljusgrön, men jag gjorde gula den här gången), i matberedare är det lättast att först mixa marsipanen till smulor och sedan droppa i färg eftersom tills smulorna får rätt nyans. Sedan jobbar du bara ihop marsipanen och kavlar ut den. Fastnar den så "mjöla" med florsocker.

Kavla ut en platta, lägg på en korv och rulla in den i marsipan ett varv. Kläm åt i skarven som blir längs med rullen så de håller ihop. När du klätt in alla korvar, skär dem då i lagom stora bitar och doppa ändarna i smält choklad. Det blir ungefär 30 rullar om man gör dem i "normal" storlek.Skulle nog ha tagit lite mer gul karamellfärg för att få dem riktigt påskgula. Men smaken var det inget fel på!

9 kommentarer:

 1. Sv: Ja visst är det så overkligt men underbart!
  Vi har köpt syskonvagn (och fick en babybjörn babysitter på köpet!), några klädesplagg samt lite smått som nappar, blöjor. Spjälsäng med tillbehör hade vi redan en till eftersom vi hade en på nedervåningen & en uppe. Det som är kvar att handla är liggdel till vagnen som var/är tillfälligt slut, nappflaska, myggnät och krokar till att hänga skötväskan på barnvagnen.

  Man har ju redan en hel del men t.ex. kläder känner jag att jag vill att bebisen ska ha mycket eget, dessutom för rätt säsong eftersom det blir ett sommarbarn :-)

  SvaraRadera
 2. Sv: Och påskriset ja, det plockade J och Alice bredvid lekparken i förmiddags så nu har vi det med :-)
  Har ni köpt någon påskpresent till Astrid? Alice ska få en sån där enkel dockparaplysulky att köra omkring med ute :-)

  SvaraRadera
 3. Ser riktigt goda ut!

  SvaraRadera
 4. Sv;
  Signe är åtminstone i spjälsängen ;)

  Kände mig lite tråkig som inte kunde bowla. Hade lite ont på kvällen men mådde bra dagen efter så det det var nog ett klokt beslut.

  SvaraRadera
 5. Men allvarligt varför får du dina punschrullar så fina, mina ser ut som man råkat sätta sig på dem. =0)

  SvaraRadera
 6. Det här receptet är ju super! Jag saknar verkligen såna där gottingar. Det finns inget liknande här nere.

  Sv: Ja alltså jag har ju uppfattat dig som en tjej med skinn på näsan och tänkte att om du blev förolämpad eller sårad hade du nog sagt något.
  Men jag tänkte att det kanske blev lite vatten på din kvarn så att säga när någon uttryckte sig lite klumpigt gjort (den där pinnsmala).

  Det var i alla fall ett bra inlägg du skrev. Samtidigt som jag naturligtvis inte kan förstå riktigt vad du menar. För jag sitter bara och tänker men hur kan man vilja väga mer?
  Jag begriper att det är ett problem! Kroppen är verkligen fantastisk, men kan vara väldigt känslig. Åt båda hållen såklart. Men jag som alltid vägt mycket fattar ju inte att man kan vilja väga mer. Men det är väl det som är bra. Att alla är olika. Synd bara att alla andra ska lägga sig i det.

  SvaraRadera
 7. Ser så sjukt gott ut!! Kanske ska lbi ett bak i helgen!?

  SvaraRadera
 8. Dessa ska bakas. I helgen kanske. smakskens :P

  SvaraRadera
 9. Har nu bakat dessa men med vanlig sockerkaka och shit va meckigt det var att få till. Fula blev de också, haha. Du måste va ett riktigt proffs som fick dem så fina!

  SvaraRadera