söndag, december 01, 2013

Smörkola med havssalt

Kola:
2 dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
50 gram smör

Smaksättning:
1 tsk vaniljsocker
Knappt 1 tsk havssalt

Blanda vispgrädde, strösocker, ljus sirap och smör i en kastrull. Koka upp och låt sedan koka på medelhög värme till kolan når en temperatur på 132 grader, använd termometer. Rör om då och då!

Blanda ner vaniljsockret, krossa havssaltet och strö över (rör INTE ner det i kolan). Häll i en oljad form (jag använder en som är 9x15cm) och låt stelna. Skär i bitar och förpacka varje bit i papper, annars kan de lätt klibba ihop.

Alternativa smaksättningar:
Rör ner 0.75 tsk pepparkakskrydda


Det ursprungliga receptet kommer från genialiska Monica Eisenman!

3 kommentarer:

  1. Anonym23:49

    Åh, toppen!

    Ser dock ut som jag måste skaffa en termometer om jag ska få till den där perfekta kolan. Har tidigare lagat efter recept som säger att "det blir bra utan, bara koka X minuter" men det har inte blivit så himla bra.

    SvaraRadera
  2. Ungefär hur stor är din kastrull?

    SvaraRadera
  3. T A C K!! Här ska kokas : )

    SvaraRadera