fredag, februari 10, 2012

Glutenfria semlor

10 stycken

Bullar:
25 g jäst
75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
2 tsk fiberhusk
1 dl socker
1 krm salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
~8 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl vispgrädde
150 g mandelmassa
Inkråmet från bullarna
Lite grädde att blanda ut mandelmassan och inkråmet med

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i kastrull och häll sedan i mjölken, värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.

Rör i socker, salt, kardemumma och ägg. Blanda mjölmixen med bakpulvret och rör ner det med. Arbeta degen väl, gärna i maskin. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp och knåda degen ordentligt. Dela i tio delar, forma till bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i 45 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och grädda ca 10 minuter i 225 grader.

När bullarna svalnat, skär av ett lock, och gröp ur bullarna (kom ihåg att spara inkråmet!). Riv mandelmassan och blanda med inkråm och lite ovispad grädde till önskad konsistens, fyll urgröpningen med massan. Vispa grädden och lägg på ordentligt över massan, på med locket och pudra florsocker över.

SMASKENS!


2 kommentarer:

  1. Aah! Dör ångest-över-att-inte-bo-i-sköna-Sverjet-och-ingen-fattar-varför-semlor-är-livsviktiga-döden.

    Konstig fråga (den kan förstås möjligtvis redan ha ställts av någon annan, men nyfiken får man väl vara): kommer magen att kallas för 24:an nu?

    SvaraRadera
  2. Smask!

    SV: Förlåt att vi varit så elak och inledit dig i frestelse. Men jag tror att donkeyn kommer rocka! :)

    Ikea alltså, hmm.. får kika om det blir någon tur dit framöver. Måste få ok från läkaren först tror ja..

    Ha en najs lördag!
    Kram

    SvaraRadera