måndag, maj 16, 2011

Kommentar om "Alkohol och bebis? Nä?"

Det har börjat trilla in en massa kommentarer, och det är alltid lika roligt och se att det finns kommentarer att moderera då jag jag loggar in på blogger! Att jag godkänner alla kommentarer innan de blir publicerade beror inte på att jag sållar bort de jag inte delar åsikt med, utan att jag inte vill missa någon. Jag har aldrig raderat en kommentar faktiskt, förutom spam som smitit igenom skräppostfiltret. Jag gillar när jag får kommentarer från någon som inte delar min åsikt, ibland kan man lära sig något av att få höra någon annans sida av saken.

Igår fick jag en kommentar av Anna som skrev såhär:

"Du har en trevlig blogg, brukar kika in här ett par gånger i veckan!

Jag måste dock säga att dina tankar om amning och alkohol känns en aning onyanserade, och detsamma gäller de kommentarer du fått. Om man är så rädd för att barnet ska få i sig alkohol så bör man undvika även juice och filmjölk, för i dessa produkter finns en ynklig promille alkohol motsvarande den mängd som finns i bröstmjölken efter ett glas vin eller två.

Diskussionen huruvida man ska dricka alkohol och ta hand om sitt barn bör ju rimligtvis gälla både mamman och pappan, och därmed är amningen inte relavant alls. Där ska man väl förutsätta att sunt förnuft råder och att alla som är märkbart berusade är olämpliga att ta hand om ett barn, oavsett om det är mamma, pappa eller farfar.

Jag måste säga att det är ganska beklämmande att så många människor värderar det egna tyckandet så mycket högre än forskning."


Att juice och filmjölk innehåller lika hög halt alkohol som bröstmjölk efter ett glas vin hade jag faktiskt inte en aning om, och det tror jag inte att jag är ensam om. Jag har aldrig kollat upp möjligheten att dricka under amning, utan har fått höra att det är skadligt och har handlat efter det. Jag kommer dock ändå inte dricka, och kommer inte välja bort varken filmjölk eller juice. Kanske är det bara rädsla för att hon ska få i sig något farligt genom mig som gör mig negativ, men jag har som jag tidigare förklarat nolltolerans mot alkohol då vi delar på min kropp.

Jag håller verkligen med om att det inte är ok att vara berusad och ha ansvar för ett barn vilken relation man än har till barnet. Mitt inlägg handlade till största del om mammans roll då man bär på barnet eller ammar det, och den lilla delen där jag skrev om att Astrid inte kommer se mig berusad skulle lika gärna kunna handla om hennes pappa eller annan ansvarig vuxen. Dock skelar hennes far inte som en hammarhaj i berusad tillstånd vilket hennes mor gör.

Min åsikt är baserad helt och fullt på mitt eget tyckande och har ingenting med forskande att göra, det är sant. Jag har inte gjort en tillstymmelse till research innan jag grundade min åsikt, utan den har vuxit fram. Ser jag ner på mammor som ammar och dricker ett glas vin? Nej, eftersom forskning visar att det inte ska vara skadligt för barnet. Gör det att jag kan tänka mig att dricka själv? Nej, jag tänker inte chansa även om det ska vara säkert. Jag känner mig inte bekväm med det, och skulle således inte uppskatta det där vinglaset. Enligt de åsikter jag läst från en del ammande, drickande mammor så är jag då präktig, men det skiter jag i.

Jag hoppas Anna att det är okej att jag publicerar din kommentar i det här inlägget, kommentera annars så tar jag bort den!

4 kommentarer:

  1. Jag ger mig sällan in i de här diskussionerna eftersom jag dels inte är jättepåläst, men diskussionen kan vara förknippad med starka känslor och åsikter.

    Jag tog mig ett vinglas eller två när jag ammade Isak, men då pumpade jag ur precis innan och sen när jag kom hem (inte för att jag trodde att det skulle skada Isak på något sätt, men jag kände mig ändå osäker). Jag tog dessa glas under en 40-års fest. Jag bryr mig inte om man tar sig ett vinglas någon gång, jag tror inte heller att jag skulle tycka att det var fruktansvärt om en gravid tog ett halvt vinglas. Reagerar gör jag nog först om det här vinglaset åker fram ofta (då ställer jag mig nog lite frågande till "varför detta behov"? Oavsett om det är oskadligt, men jag erkänner att det är baserat på personliga åsikter och känslor).

    Däremot känner jag som dig, att vara full när mitt barn är närvarande kommer inte på fråga. Jag kan ta ett vinglas eller en cider/öl. Men inte mer än så. Men detta avståndstagande baserar jag på egna (tråkiga) erfaranheter som barn, av samma anledning så dricker jag över huvud taget väldigt sällan.

    Det tråkiga med såna här diskussioner är att de ofta tenderar att urarta i någon form av smutskastning av tex mammor som tar ett vinglad under amning, av de som väljer att avstå. Detta baserat på moral och personliga ställningstaganden istället för forskning.

    Intressant ändå att höra andras åsikter :-)

    SvaraRadera
  2. intressant diskussion som tyvärr ofta urartar. Jag drack ingenting under tiden jag ammade, och hade jag kunnat amma längre än jag gjorde hade jag nog inte druckit då heller. Tycker överlag inte att bebisar och alkohol hör ihop och jag kommer aldrig vara full när Alexander är med. baserar inte det på något mer än mina känslor och dömer ingen som väljer annorlunda. Jag går enbart på min magkänsla och den säger nej till alkohol. Har druckit ett par gånger sen Alex kom men då har det varit borta på fest och Alex har varit hemma med sin pappa. Och av nån anledning har jag hejdat mig även där. vill inte komma hem full eller ligga bakis dagen efter. Vill inte att mina beslut att dricka ett glas vin eller festa med vännerna på något vis ska påverka Alex i hans vardag. Blev långt det där men så känner jag :)

    SvaraRadera
  3. Jag håller fullkomligt med dig i ditt sätt att resonera när det kommer till barn och alkohol. I min värld hör de inte ihop alls. Dels för att man faktiskt förändras till sättet efter ett par glas, och sen sover man oftast hårdare och frågan är ju om man skulle vakna om det skulle vara något med barnet under natten? Nä, jag håller mig borta från alkohol av flera olika orsaker sedan tidigare, men nu, om möjligt, ännu mer.

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Skrattar åt svaret jag fick i min blogg, att vissa anser att det är "en rättighet att dricka alkohol"? Haha, ja det kan ju FN skriva in i listan över mänskliga rättigheter (fnissar).

    Nja, alltså, jag erkänner att vinglaset för min del gärna åker fram efter en stressig vecka, jag tycker att det är jätteskönt att hänga i soffan en fredagskväll, vara halvlullig och typ virka (oh, tantvarning!). Men om jag kände att det är en rättighet att jag ska få det där vinglaset varje fredag kväll, ja då hade jag nog tagit mig en funderare över min relation till alkohol.

    Annars blev jag faktiskt väldigt sugen på öl när jag var gravid, haha! Jag som inte dricker öl särskilt ofta annars. Det var verkligen en underlig "craving". Tur då att det finns några alkoholfria sorter som faktiskt är helt okej (och jag hinkade inte alkoholfri öl, men en eller två en varm sommarkväll stillade liksom behovet).

    SvaraRadera