söndag, oktober 13, 2013

Elsas allergier

I onsdags var vi som sagt till barnavdelningen på sjukhuset för ett återbesök gällande Elsas allergier. Vi började med att prata med läkaren, träffade sedan allergisköterskan för pricktest och träffade sedan läkaren igen. Dietisten hade tyvärr fått förhinder, men vi känner ändå att vi fått svar på de frågor och funderingar vi hade.

Redan innan besöket så hade vi pratat med dietisten om att hon fått i sig mjölk utan att reagera vid två tillfällen, så läkaren och dietisten hade rådgjort och bestämt att vi ska testa att återinföra mjölk i hennes kost stegvis efter ett schema. Vi har startat med vanligt smör på smörgås, och det verkar gå bra. Imorgon ska vi öka på med pålägg innehållandes mjölk, och så länge hon inte reagerar så ökar vi på var tredje dag.

Vid pricktestet så reagerade hon ögonblickligen på ägg, de vita små utslagen blossade upp efter några sekunder. Vi ska nu hålla henne äggfri i ytterligare 1,5 år, sedan ska vi på återbesök för ett nytt pricktest. Det känns som att vi nu har bra koll på vad som funkar och inte, vi kan t.ex koka och äta ägg vid frukosten utan att hon reagerar. Det känns inte så svårt att hålla henne från det, det vi mest kan komma på är bakverk som är svåra att lyckas med utan ägg, och hon äter ändå inte fika än så det spelar ingen roll. Pannkaka serverar vi inte då den är svår att lyckas med som glutenfri, äter vi paj så får hon något annat. De allra flesta pastasorterna är äggfria, men lasagneplattor går bort.

Hon ligger under både på vikt- och längdkurva, men det behöver inte ha något med hennes allergier att göra. Astrid har ju också alltid legat under på vikten, och hon har inte så mycket att brås på när det gäller varken längd eller tyngd. Vi har i samråd med BVC bestämt att vi ska in på kontroll när hon är 1 år och 3 månader igen, istället för det vanliga besöket vid 1 år och 6 månader, för att lättare upptäcka om det är något som inte stämmer.

Det enda som känns krångligt nu är att hon kommer ha en (eller två, beroende på hur det går med mjölken) allergi att hålla koll på när hon börjar förskolan. Även om personalen säkert är vana och har koll, så känns det jobbigt att inte själva kunna hålla koll på allt hon stoppar i sig.


En liten allergiker

4 kommentarer:

  1. Anonym11:45

    Förstår att det känns lite jobbigt att inte själv ha koll på vad hon kommer äta hela tiden men det kommer säkert gå väldigt bra.

    www.mammatea.se

    SvaraRadera
  2. Något som vi börjat med för barnen gillar inte äggstanningen i pajjer speciellt mycket är att vi gör ett täcke av creme fraiche och riven ost. Det smakar jätte bra och nu äter alla i huset paj utan gnäll.

    SvaraRadera
  3. Det finns äggfria lasagneplattor. Ica basic tex men de är förstås inte glutenfria. Gf äf plättar går bra att göra men smeten måste vara lite tjockare. Testat no-egg? Xanthangummi lär också göra underverk med gf gf bakverk.

    Själva kämpar vi på med Neos allergier. Har äntligen fått tid hos en barndietist nu, om en månad. Hoppas att det ger någonting men jag befarar att veganmat utan soja inte riktigt är hennes specialitet...

    Kram

    SvaraRadera
  4. Anonym20:09

    No egg är toppenbra tycker vi här hemma. Blir bra pannkakor och funkar till paj. Mjuka kakor som sockerkaka blir inte så jättebra, blir rätt stabbigt (men sög gärna till om du hittar bra kakrecept utan ägg!).
    Lättmajonäs brukar vara äggfri och det finns lasagneplattor utan ägg!
    Vi har inget ägg alls hemma (b får så lätt utslag då) och jag saknar verkligen kokt ägg!
    Billie har lärt sig att hon är allergisk mot ägg (och jordnöt) och det har funkat bra på förskolan. En gång fick hon i sig av misstag men nu har de helt äggfritt till alla.
    Hör av dig om du vill ha fler tips, vi börjar bli rutinerade;)
    /Filippa

    SvaraRadera