fredag, mars 28, 2014

Elsa 1,5 år

Idag blir vår tjuriga lilla solstråle ett och ett halvt år. Tiden har gått så otroligt snabbt, samtidigt som det känns som att hon funnits för alltid? Den starka viljan har funnits där från start, men är nu starkare än någonsin. Har hon bestämt sig för något-då är det så. Man får komma på kluriga sätt att avleda henne när hon kommer på mindre bra planer (som att hoppa från köksstolar).

Humor har hon absolut, pruttkudden är en av favoritsakerna, hon lägger den ofta på golvet och sätter sig där på. Sedan försöker hon få någon annan att också sätta sig, och så skrattar hon glatt. Häromkvällen när hon hade feber hängde hon lealös men vaken i famn. Så släppte hon en brakfis så att det dånade i blöjan, och så skrattade hon så att hon tappade nappen. "-PUTTADE HAHAHAHAH".

Hon är väldigt intresserad av pottan, och blev ännu mer inspirerad efter att vi hälsat på kusinen Ted om pottränar. Flera gånger om dagen går hon dit och sätter sig, på eget initiativ. Igår gick hon iväg från vardagsrummet, och ropade efter en stund på sin pappa "-BASCHAT! POTTAN!", och mycket riktigt så satt hon på pottan med neddragen blöja och prestation där i. Inte illa för att vara 1,5 år!

Vid senaste BVC-besöket visade vågen 9720 gram och på längden mättes hon till 84 centimeter. Det betyder att hon ligger under normalkurvan  på vikten, och över på längden. Precis som storasyster! Har nu storlek 86 i kläder och ~21 i skor.

Hon är glad i mat och smakar det mesta som bjuds. Banan (baaan), digestivekex (kess) och russin (jussin) är det som oftast efterfrågas här hemma som mellis. Favoritdrycken är mjölk (mölk), hon sitter på en vanlig köksstol, dricker ur vanligt glas och använder ibland bestick. Lilla tjejen som blivit så stor.

Talet har verkligen lossnat den senaste tiden, hon har nu ord för det mesta som man dessutom förstår. Pratar flerordsmeningar, t.ex "-Oj mamma spilla" imorse när jag spillde juice på köksgolvet. Härmar oss som en liten papegoja och man ser rent hur den lilla hjärnan jobbar med att lagra nya ord. Det är ju så otroligt skönt nu när hon kan kommunicera med ord, säger "-Dicka vatten" istället för att bli ledsen/arg när hon är törstig. Favoritordet är dock fortfarande det samma, i olika variationer, NEJ neeeeej nejnejnej NÄ-Ä, neeee.

Motoriskt sett så ser hon inga hinder. Klättrar dit hon vill, försöker klä på sig själv och pärlar med de små pärlorna (så länge tålamodet räcker). Favoritsysslan just nu är att bygga lego, favoritleken är jaga och kurragömma.

Storasyster är stora idolen. Hon frågar efter henne om hon inte är hemma "-Attjid? Aaaaaattjid?", och även fast de ryker ihop titt som tätt så är glädjen mellan dem två omöjlig att beskriva. Om Astrid gråter är Elsa snabbt där med hennes snusse för att trösta.

Hon somnar med någon vid sin sida kring 19 varje kväll. När hon vaknar under natten tar vi antingen över henne till vår säng eller så sover någon av oss tillsammans med henne i Astrids säng. Då somnar hon om på en gång och sover vidare till någon gång mellan 06-07. Någon gång har hon dock överraskat med att sova hela natten själv i egen säng!

Jag kan inte säga annat än att vi är lyckligt lottade som fick detta lilla energiknippe till vår familj. Tusen ton med vilja, nära till skratt och ett smittande leende. Ständigt en glimt av bus i blicken och blöta pussar. Elskade Elsa!8 kommentarer:

 1. Anonym20:34

  Stora lilla tjejen!

  www.mammatea.se

  SvaraRadera
 2. Anonym21:01

  Vad snabbt det går! 1,5 redan! Och vad roligt med pottan. Tänker att vi ska börja träna lite smått redan nu, har hört att killar brukar vara senare dessutom och vill gärna peppa lite extra.

  Funderar lite över era sovrutiner. När ni lägger er med Elsa i Astrids säng - var sover Astrid då? Har hon redan knallat över till er stora säng? Är nyfiken på det här eftersom vi ska flytta barnen till samma rum och suger åt mig all info om sovrutiner hos alla som har det så (jagar barnsängar på blocket varje dag nu...är segt när vi inte har bil och alla verkar säljas till såna som kan komma och hämta samma dag. :-()

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi försöker ta tillvara på intresset för pottan utan att göra det till en så stor grej. Bara uppmuntra och inte göra det till något stressande :)

   Astrid sover 9/10 nätter i vår säng, och är oftast den av barnen som vaknar först. När hon vaknar så kommer hon smygandes till vår säng, bekvämt då hon kommer själv och man inte behöver upp och hämta henne, och så väcker hon inte lillasyster genom att ropa på oss :) Lycka till när det är dags att flytta över lilla E till barnrummet :)

   Radera
 3. söta, fina lilla sockerpiller!

  SvaraRadera
 4. Sötaste lilla Elsa! så stor tjej, tiden går alldeles för fort så man hinner inte med.

  Ja vi prommade faktiskt förbi Maran och jag spanade efter er tomt och tror jag fann den:) ska bli så kul när det står ett hus där också som vi får hälsa på i! får dock jobba på Anton ett tag till om husköp i Sävast men man ska aldrig säga aldrig;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snart är det Ebbsan som är 1.5! Hojja, vad tiden går :)

   Men så kul, snart händer det lite på tomten, ikväll var Crille och körde ut lite grejer, pirr pirr i magen :)

   Radera