tisdag, mars 18, 2014

Elsas första dag på föris

Idag har vi besökt Elsas förskola för första gången. Mjukstart med 1 timmes påhälsning i sällskap av både mig och Crille, imorgon är första "riktiga" inskolningsdagen för mig och Elsa som ska vara där 09:30-13:30. Då hinner vi vara med på utelek, lunch och vila, och det är de tiderna som även gäller under de 3 dagar som Crille ska vara där med henne (sista dagen ska han lämna henne som en "vanlig" dag om allt går enligt planerna).

Vi var ute en liten stund idag och gick sedan in innan de andra barnen för att Elsa och vi skulle hinna bekanta oss med miljön innan det blev full rulle. Hon promenerade runt och kollade på leksaker, klättrade upp i en soffa och kollade ut på gården där de andra barnen lekte och var lyrisk över gymnastiksalen där hon hittade en badboll! När de andra kom in så slogs en cd-spelare på, och då började hon glatt dansa.

Det blev diskussion om en kulbana där både Elsa och ett annat barn ville ha den för sig själv, vår bestämda lilla dam sa "-NEJ!" och försökte dra iväg med den. De samsades efter uppmuntran från mig och en pedagog, men jag tror att Elsa kommer skapa lite liv i luckan med sina fasta åsikter. Har hon bestämt sig för något så är det nämligen inte det lättaste att få henne på andra tankar..

Sedan stod de, flera barn tillsammans, och tittade in i skötrummet genom glaset på en fönsterdörr. Elsa tyckte att ett barn stod för nära henne och puttades för att få mer plats omkring sig, barnet flyttade inte på sig utan knuffade tillbaka. Elsa for i backen och började tjuta trots att det inte direkt var något märkvärdigt fall. Tror att det kan bli lärorikt för henne med barn som inte backar och följer hennes direktiv (vilket Astrid ofta gör).

Hon var inte så brydd om varken mig eller Crille idag, utan gick iväg på sina egna äventyr runt om i rummen och ute på gården. De andra barnen verkade däremot tycka att det var helfestligt med nya vuxna och gav oss mycket uppmärksamhet. Det är himla kul att få lära känna kompisarna som hon ska spendera dagarna med litegrann. Pratade om Elsas första besök med en av pedagogerna på Astrids förskola som kommenterade det hela med att "-Det har ju märkts att hon väldigt gärna velat vara på förskolan ganska länge nu", och jag kunde inte göra annat än att hålla med henne. Nu hoppas vi bara att hon ska vara lika förtjust framöver, och särskilt när det är skarpt läge.

Vi fick ett bra första intryck av personal, lokaler och förskolans tankesätt. Samtidigt som jag vill ge 100% för att påverka Elsas vistelse så vet vi ju att det är en tillfällig plats, och att hon förhoppningsvis får byta förskola redan till hösten. Det gör att vi båda två resonerar att "det blir nog bra vilket som", och jag känner att jag kommer engagera mig mer i Astrids förskola där jag vet att båda barnen kommer gå fram till att de börjar förskoleklass. Det känns inte rättvist alls, men så får det faktiskt lov att vara.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar