måndag, oktober 31, 2011

Det här med genus och kläder

Debatten om hur vi klär våra barn, och om vi gör skillnad på döttrar och söners garderober, verkar alltid vara en lika het potatis.

Vi klär Astrid i regnbågens alla färger, hon är klädd i klänning och jeans, i spets och i svart. Jag kan inte förstå varför man om man klär sin dotter i spets är en hemsk förälder som uppmuntrar könsroller, och om man klär sin son i detsamma uppmuntrar honom till att bli homosexuell?

När det gäller könsroller här hemma så tycker vi inte att färgen eller utseendet på klädesplagg är det viktigaste, utan snarare inställningen och attityden till vad som anses vara kvinnligt/manligt. Darlingen dammsuger, jag klipper gräs. Vi byter däck och spikar lister tillsammans. Det tror vi bidrar till att Astrid inte kommer se på såna saker som manligt alternativt kvinnligt, utan som något vem som helst kan göra, oavsett om man har snopp eller snippa.

Darlingen bär aldrig klänning, men rosa förekommer i hans garderob. Jag bär väldigt sällan..hmm, vad är ett typiskt manligt plagg? Kalsonger? Men jag tror ändå att vi är bra förebilder. Trots att jag har en förkärlek till klänningar med vippiga kjolar.

Det känns dock som att problemen i genustänket inte är störst på hemmaplan, utan att det är omgivningen som kallar flickor för söta och pojkar för coola som ställer till det. Långt ifrån alla flickor vill enbart bära klänning, och det finns pojkar som väldigt gärna vill bära kjol. MEN LÅT DEM GÖRA DET DÅ! Utan att försöka tvinga ner dem i någon könsbestämd mall.

Ett annan aspekt är ju leksaker. Jag blir lika irriterad på föräldrar som inte låter sina söner leka med dockor som jag blir på de som tycker att det är förfärligt att en 4årig tjej vill ha en rosa strykbräda att leka med. Varför inte? Ska inte barn få leka med precis vad de vill? Det är ju precis den rätten extremgenusföräldrarna slåss för, men bara åt ena hållet. Att flickor ska få leka med bilar och pojkar med dockor dvs. Astrid har bl.a två dockor och en bil i sin leksaksback, varav den ena dockan är hennes absoluta favorit. Hon kryper dit och letar reda på den, kramas och kryper vidare med den under armen. Vi har inte på något sätt försökt påverka henne till att välja dockan, det valet har hon gjort själv.

Jag tror inte att det är medfött att flickor väljer dockor och pojkar bilar, utan att det är individuellt. I vår närhet har vi världens goaste kille som älskar Hello Kitty, men även att gräva i sandlådan och köra runt med bilar. Ett riktigt praktexempel, precis så tycker jag att det ska vara. Barnen ska få välja själv!

Ska vi enbart erbjuda neutrala leksaker, beiga kläder i rak modell utan krusiduller och vägra berätta om vårat barn är en dotter eller son? Berätta om ni tycker att jag missat någon viktig poäng här, eller är helt ute och cyklar. Jag är ganska nyfiken på vad ni har för åsikter i den här debatten.

14 kommentarer:

  1. Tycker ni verkar göra precis det som känns bäst för er och Astrid! Då blir det säkert bra. Ni ger henne val och det borde ju vara det viktigaste. Att erbjuda val och möjligheter, oavsett kön.

    Tror vi tänker ganska lika.

    SvaraRadera
  2. Anna J12:49

    Jag håller med dig ganska så helt och hållet :)

    Jag kommer inte köpa en Hello Kitty tröja till Edvin, men inte heller Blixten Mcqueen eller spindelmannen (eller vad det nu är som gäller dessa dagar) Helt enkelt därför att jag tycker dom är skitfula! Däremot blir det ju en helt annan sak när den unge mannen är så pass stor att han kommer och efterfrågar något av dessa plagg. Då ska han givetvis få det han vill, vare sig den är den där förskräckliga katten eller Spindelmannen :)Samma sak om han kommer vilja ha en klänning eller nagellack eller vad det nu kan tänkas vara, självklart kommer han få det!

    Hade jag haft en liten tjej så hade jag inte köpt Hello kitty plagg eller rosa prinsessklänningar till henne heller, förrän det i så fall skulle börja efterfrågas. Men det har inte så mycket med genustänk att göra utan mer vad jag tycker är snyggt och praktiskt.

    Däremot tycker jag att alla klädbutiker kunde sträva efter att visa sina kläder lite mer som polarnopyret, där avdelningarna är uppdelade endast på ålder och inte på kön!

    Folk som tycker att tjejer ska leka med dockor och killar med bilar förstår jag mig inte alls på :) Jag tror att Edvin gillar dockor och bilar lika mycket, men allra bäst gillar han att laga mat i sitt lilla kök!

    SvaraRadera
  3. Det där med genus är nåt jag skulle kunna diskutera hur länge som helst... Det är grymt intressant att höra hur olika alla tänker. :)

    Jag tror att pojkar och flickor föds med en viss uppfattning om hur de ser på världen. För hur man än vänder och vrider på det så ÄR pojkar och flickor olika på fler sätt än bara könet. Jag tror inte på att jag är en sämre förälder eller att Z blir skadad på något sätt för att jag inte kommer att klä honom i klänning eller rosa. Han har många röda plagg, men då jag inte själv tycker att rosa är särskilt snyggt så går det bort. Det hade det kanske gjort även om Z varit tjej. Who knows?
    När vi var små var det aldrig tal om genus och jag tycker inte att våran generation är så hemsk bara för att pojkarna inte bar klänning eller lekte värst mycket med barbiedockor... Z kommer att få en docka om han vill ha en sån, självklart. Rollekar främjar utveckligen så det är ju givet! I hans rum står även min gamla dockvagn som jag hade när jag var liten, och däri ligger en stor nalle och sover.
    Tror däremot att det är bra att visa, som ni och även vi gör, att hemmavid gör man saker tillsammans eller det man kanske är bra på eller tycker är roligt istället för att göra traditionellt kvinnliga/manliga saker. :)

    SvaraRadera
  4. Ja du, vet inte ens om jag ska kommentera för jag skiter i vad alla andra tycker. Om jag väljer blått eller rosa, bilar eller dockor till min dotter. Jag gör som jag själv vill och skiter i andras åsikter. Tycker dock det är ganska roligt med folk som tex. vägrar rosa åt tjejer, allt eller inget lixom...

    Leah leker just nu som bäst med sin bil men jag kommer absolut inreda hennes barnrum/lekrum i rött och kommer det en lillebror så kommer hans rum bli blått. För att jag tycker det är fint. Leksaker finns och kommer alltid finnas i alla färger och former och det är barnens uppgift att välja vilka de leker med.

    SvaraRadera
  5. Jag är så med i dina tankar, även om jag ska erkänna att Alex har mycket blåa o gröna kläder. Men han har även haft gult, lila och rött, så helt hopplösa är vi inte. men vi får mkt kläder av farmor och mormor som tycker att killar ska ha vissa kläder så det är svårt att balansera upp. När det gäller saker har han massa olika från mjukisdjur, smådockor och traktorer. Så där är vi nog mer medvetna. Och favoriten just nu är en anka som kvackar :) Låt barn vara barn utan så mycket värderingar i det säger jag så löser det sig nog med tiden! Blev långt det här, kanske får bli ett eget inlägg i bloggen sen :)

    SvaraRadera
  6. Fan det är ju stört knepigt! Jag håller med dig i det du skriver. Tycker att det är lite obehagligt att det är så riktat uppifrån vad som är till flickor och pojkar. Vill verkligen hålla sinnet öppet för en son som gillar dockor och balett och en dotter som gillar hard core killgrejer, ändå har jag svårt att tänka mig att klä bebisen i enbart rosa om det blir en pojke och jag är otroligt medveten om att det inte skulle vara ett problem för bebisen utan enbart för mig och O. Lättare när barnen är äldre och visar själva vad de är intresserade av och tycker om. När jag jobbade på dagis var det en 4-årig pojke som var den enda lucian på förskolan och han lekte jämt med prinsesskläder och det var helt underbart. Hur lätt som helst att ge honom feedback på att det var ok.

    SvaraRadera
  7. Njae, vi tänker inte på färger - är mer pluttenuttiga mönster jag är allergisk mot. Så vi kör alltifrån rosa till blått och fått många frågor om vad den söta lilla flickan heter som sitter i vagnen ;-)

    Tycker det är tråkigt att färger ska styra, liksom att det ska finnas kill o tjejgrejer.

    Har samma upplägg här hemma, jag gör även väldigt "manliga" sysslor som att byter däck, lampor på bilen och servar dem öht med olja o sådant. Många höjer på ögonenbrynen och undrar om inte maken kan göra sådant, jo? Men jag kan också!

    SvaraRadera
  8. Word! Precis det här har legat och grott i mig också. Det är så många som tagit för givet att Elensia är en kille när vi klätt henne i blått, grönt, tryck med traktorer osv... Kunde inte ha sagt det bättre själv så jag lägger en länk helt enkelt när jag kommer mig till datorn!

    SvaraRadera
  9. Jag älskar klänningar och tunnikor och klär gärna Cornelia i tjejiga kläder, men lika ofta har hon svarta och mer "killiga" kläder på sig. Vi får ofta kommentarer att vi har en sån fin pojke, framför allt av äldre.
    Jag tycker att man ska låta barn vara barn och leka med vad de vill leka med. C:s favoritleksaker är en traktor och en docka, så här leker vi med allt!

    SvaraRadera
  10. Jag håller med om att det bästa är ju att ge barnen hela spektrat. Men sen så styr ju föräldrarnas egen smak också. Jag har aldrig rosa själv, så det faller mig inte naturligt att klä E så utan det blir mycket randigt, rött och brunt - för det är mönster och färger som jag gillar.

    SvaraRadera
  11. Sofia20:47

    Jättebra skrivet. Har en pojk på drygt 8 månader, han har visserligen inga rosa kläder, men får leka med dockor om han vill. Har ingen egen hemma, men passar på när vi är på Kyrkis. Kommer nog inte hindra honom från att prova klänningar eller så när han blir större.

    Tack för en rolig blogg.

    SvaraRadera
  12. Jag skrev ett långt inlägg som inte ville sparas:(

    Jag tror att färgen på kläderna spelar mindre roll, det läggs alldeles för mycket energi på det. Däremot upplever jag att kläderna på flickavdelningen oftare är mindre i storlekarna, obekväma, opraktiska och mindre tåliga än kläderna på pojkavdelningen. Vad ger det för signaler? Att flickor ska sitta stilla i sina tyllklänningar?! Det känns dumt, tråkigt och omodernt att barnkläder ska vara uppdelade efter kön!

    Det här är ett svårt ämne, jag har så mycket att säga! Synd att du bor så himla långt bort, hade gärna tagit en LÅNG fika och diskuterat med dig!

    SvaraRadera
  13. Anna: Jag längtar lite tills Astrid är stor nog att berätta vad hon gillar/inte gillar..Men tills dess får hon ha lite blandat på sig, dock inte Hello Shitty eller Blixten ;)

    Ja, PoP-tänket tycker jag är ett föredöme när det gäller butikernas upplägg..Försöker så gott jag kan på Kaxsborden ;)

    SvaraRadera
  14. Sofia: Vi verkar vara inne på samma tänk! Tack för din kommentar :)

    SvaraRadera