torsdag, oktober 07, 2010

Hjälp mig mamas

Jag vet att ni är många mamas med bra koll som läser bloggen, så jag frågar er och hoppas på ett enigt svar.

Ska spädisar sova med kudde?!

Det känns som att all forskning och alla rön om platta huvuden och sneda nackar tar nya vändningar för varje dag, hur har ni gjort? Med eller utan? Svindyr superfunktionell eller vanlig från Ikea?

15 kommentarer:

 1. Anonym08:02

  De ska ligga på en kudde, en tjock, mjuk och spänstig där både axlar och huvud får plats. Finns på Babyproffsen för 120:- Annars funkar IKEA bra. minimundus.se säljer oxå kuddar.

  SvaraRadera
 2. Den senaste rekommendationen är att de ska ha kudde, som de ska ligga med både axlar och huvud på. En lite mjukare variant i början tills de kan vända sig själva. Så jag följer det!

  Och sen fick jag höra att IKEAs inte var nått vidare utan att det var "Rätt starts" kuddar som gäller. Så då vågade jag ju inte köpa nått annat ;-)

  SvaraRadera
 3. Om man kollar runt på olika landstings hemsidor på informationen till nyblivna föräldrar så står det att socialstyrelsen i sin broschyr om att minska spädbarnsdöd rekomenderar att barn ska sova på rygg med en kudde för att förhindra att bakhuvudet blir platt.

  Den ska vara såpass stor att axlarna får plats.
  Sen när barnet lär sig att vända och vrida på sig på egen hand tar man bort kudden eller byter till en tunnare.

  Vi köpte en kudde från babyproffsen till vagnen och en från jysk till sängen, den från jysk var större i måtten.

  SvaraRadera
 4. Våra har inte haft kudde när dom sovit i våran säng, å vi har ju samsovit de första 6-7 månaderna :-) Men när dom sovit i vaggan under dagarna har dom haft en liten vagga/vagn kudde. Å när dom flyttats över till spjälsängen har dom fått en större kudde.
  Ingen har fått sneda huven lr dylikt :-) Köpte lite dyrare allergi"säkra" kuddar, utan en massa kemikalier o sånt :-)
  Sen att dom inte sover med huvudet vridet åt samma håll hela tiden är ju oxå bra, jag har alltid ammat varannat bröst på natten. :-)

  SvaraRadera
 5. Wilis ha sovit med en ultratunn kudde och hon har inte platt bakuvud.. Men vi gör kanske helt galet. Hon har även sovit på mage några gånger, ohhh.. Hemska tanke ;)

  SvaraRadera
 6. Ja dom ska ha kudde, men inte den från ikea för den är avsedd från 1 års ålder. Vi har köpt en genomsydd från "rätt start" på babyproffsen. :-) den ska vara stor nog så man kan lägga upp huvud+axlar på kudden. :)

  SvaraRadera
 7. Tillägg!
  om man kan/vill amma dvs :-)

  SvaraRadera
 8. Jag är förvisso ingen "mama" än, men jag har läst på lite om det där eftersom jag själv har varit nyfiken... Och numer rekomenderar de att man ska ha kudde till lilla bäbisen direkt, men att man lägger upp den så att även axlarna ligger på själva kudden. Sen har jag hört att Ikeas babykuddar rek till barn över 1 år, märkligt nog. Men det kan man ju säkert ringa och fråga om... Tror att det viktigaste är att de, som sagt, ligger med både axlar och huvud på kudden så att inte huvudet blir så platt. :)

  SvaraRadera
 9. Anna J10:46

  Edvin sover då som en stock på sin ikeakudde :)

  SvaraRadera
 10. Jag tror att jag hade en liten mjuk filt som jag vek och la under hans huvud i början, sen hade jag en sån där rätt platt och liten babykudde från Jysk :-).

  SvaraRadera
 11. Marie11:44

  Nej, småttingar skall inte sova med kudde. Vi har börjat med kudde då barnen har varit 1-1½ år gamla.

  SvaraRadera
 12. Lisa W12:29

  Nu har min lillgris hunnit bli två år, men när han var färsk skulle de iaf ha kudde. En platt liten en, kanske en och en halv cm hög:-) För min del kändes det mer som en grej som ser fin ut i sängen/vagnen/korgen än något som egentligen behövdes.

  SvaraRadera
 13. Jag är varken mami eller expert, men jag tror då att Bella har haft en platt kudde hela tiden. Tror även den är köpt på Barnens Hus, men är inte hundra. Och jag tror at Ronja använder det nu också.

  SvaraRadera
 14. TACK för alla kommentarer :)

  SvaraRadera
 15. Marie08:48

  Prata med barnmorskan, bvc eller de på bb. Då vi väntade Leo och Lilly så skulle man inte ha kudde och nu då vi fick Casper så sa de ingenting om det och på intensiven fick han då inte ligga på någon kudde. De förtidigt födda bebisarna som låg på avdelningen också de hade sängar som var vinklade men ingen kudde. Det råder olika åsikter hela tiden om detta så det bästa ni kan göra är att fråga personal. Nu är det inte länge kvar innan bebisen förhoppningsvis kikar ut. Vi väntar med spänning på att få träffa den som har hyrt in sig i din mage. =0)

  SvaraRadera