onsdag, november 16, 2011

Barn-HLR och olycksfall

Det togs upp en hel del olika saker på utbildningen vi deltog i igår. Hon som höll i utbildningen jobbar som ambulanssjukvårdare och håller kurser för allmänheten, förskolepersonal och lärare.

Jag tycker att alla som får chansen borde gå en liknande utbildning, vi tyckte båda två att vi lärde oss mycket och att det är kunskap vi inte vill vara utan. Jag är verkligen ingen stjärna på det här, men jag försöker skriva så gott jag kan utifrån det vi fick lära oss.

Gå en kurs, ni kommer absolut inte ångra er!

Hjärt- och lungräddning, dvs vad man ska göra om barnet får ett hjärtstopp

Först av allt-ring 112! Vart man ska trycka vid kompressionerna, vilket är mellan bröstvårtorna. Hur man går till väga vid inblåsningarna, håll munnen över barnets näsa och mun, blås endast in luften du har i din egen mun. 30 kompressioner, 2 inblåsningar. Fortsätt så tills räddningspersonal kommer och kan ta över.

Kvävning, dvs sätta i halsen

Se om barnet har något som syns i munnen, i såna fall, plocka ut det. Om inte, stoppa inte in fingrarna, då kan du förvärra det genom att trycka ner det som orsakat stoppet längre i halsen. Lägg barnet över din underarm, håll huvudet lägre än resten av kroppen och dunka till mellan skulderbladen med din handlov. Upprepa tre gånger om ingenting kommer upp, vänd sedan barnet med ansiktet uppåt och se om något kommit upp i munnen, plocka isf ut det.

Om inte, gör om samma procedur sammanlagt max tre gånger. Har inget fortfarande kommit upp så gör inblåsningar på samma vis som vid HLR. Kanske finns det en liten springa som släpper ner luften du blåser in, och kanske kan du då blåsa ner det som orsakat stoppet och på så vis ge fria luftvägar.

Frakturer

Försök att hålla kroppsdelen som brutits så still som möjligt. Om barnet tycks ha väldigt ont kan man försöka att sträcka ut t.ex. benet lite för att benpiporna inte ska skava mot varandra. Bryter ett litet barn en arm och inte tycks a allt för ont kan man åka själv till akuten, men benbrott nedanför midjan ska man alltid ringa 112.

Brännskador
Håll brännskadan under iskallt vatten i 20 sekunder, spola sedan med kroppstempererat vatten antingen minst tio minuter eller tills räddningspersonal anländer om det är en allvarlig brännskada. Om kläder bränt fast, låt det vara! Ett smart tips vi fick är att köpa hem kylkompresser, som även är smärtlindrande då de hålls mot skadan. Ska vi absolut köpa hem! Då håller man bara kompressen mot skadan och behöver inte spola med vatten.

Säkerhet i trafiken

Det finns idioter (ja, det finns inget annat sätt att beskriva dessa människor) som låter sina barn åka bil utan att vara ordentligt fastspända. Vi fick höra om en obehaglig incident som gav mig gåshud över hela kroppen. Aldrig i livet att Massen åker obältad.

Barn ska enligt rekommendationer åka bakåtvända tills de är fyra år. Deras nackmuskulatur är inte tillräckligt utvecklad för att stå emot den knyck som blir om man frontalkrockar ens i 50km/h. Vi kommer ha henne bakåtvänd så länge det går, bilstolen vi valt har fått bra i tester över att den ger bra med benutrymme, så förhoppningsvis ska hon kunna sitta bekvämt länge.

Kom ihåg, bättre att ringa 112 en gång för mycket än en gång för lite..

5 kommentarer:

  1. Jag har gått barn-HLR i jobbet men skulle gärna vilja att även mannen gick. Har tänkt det sen innan miraklet föddes och fick en påminnelse nu om att kolla upp vad som finns i vår stad.

    SvaraRadera
  2. Jag var också på en sådan kurs, kändes mycket viktigt och bra! Fick ni också sminka fejk-sårskador?:)

    SvaraRadera
  3. Kul att höra! Vi ska också gå så fort tillfälle ges!

    Sv: Lilla donnan har hunnit bli 6,5 mån.

    SvaraRadera
  4. Skitbra att du delar med dig av eran kurs! :D

    SvaraRadera
  5. Astrid är kanske lite bättre fostrad än busungen här hemma :P Hon bara skrattar åt mina tappra Nej-försök ..

    SvaraRadera