onsdag, november 30, 2011

Chokladtryfflar

270 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
Ev smaksättning

2 msk kakao
1msk florsocker

Hacka chokladen smått och lägg i en bunke. Värm grädden i kastrull, låt den inte koka. Häll grädden över chokladen och rör om tills allt smält och du har en jämn smet. Beroende på hur små bitar du hackat chokladen i så kan du behöva värma litegrann i micro om allt inte smälter ordentligt.

Blanda i smaksättningen, och låt sedan stå i kylskåp ca 2 timmar. Rulla bollar i storlek efter eget tycke och smak. Sikta florsocker och kakao, rör ihop tills det blandat sig. Rulla bollarna i kakaoblandningen.

Förvaras i kyl, går utmärkt att frysa.

Exempel på smaksättningar
-4cl cointreu
-2msk rivet skal av apelsin
-Krossade polagrisar
-Eller så kan man använda sig av redan smaksatt choklad!

Tiden man kyler chokladen varierar beroende på hur man vill forma tryfflarna, jag vill gärna ha mina lite "knöliga" och låter därför smeten stelna ordentligt. Vill man ha helt runda, släta tryfflar så är det lättare om man kyler lite kortare tid eller låter smeten stå framme i rumstemperatur ett tag innan om den stelnat och blivit för hård.

4 kommentarer:

  1. Therese20:56

    Vad har du använt för smaksättning? :)

    SvaraRadera
  2. Therese: Jag har gjort med alla de jag skrivit i receptet, men nu senast med cointreau..Det är nog min favvo :)

    SvaraRadera
  3. Hittade i en recept tidining som ica har ett recept på minttryffel :D det var nersmält after eight i den :D lät gott.

    http://www.ica.se/Recept/minttryffel-714264/

    tror jag ska pröva göra sånna :D

    SvaraRadera
  4. Kanske jag måste prova dom! :D

    sv: jo, men det känns långt bort ändå. Dock har jag ju redan gått första terminen :) eller till jul..

    SvaraRadera