onsdag, februari 04, 2009

Hallon&blåbärsmousse på chokladbotten

Jag klurade ihop det bästa från två recept till ett, och himmel så smaskigt det blev! Inte alls så komplicerat, bör dock göras i rätt god tid så moussen hinner stelna ordentligt. Bilden gör den verkligen inte rättvisa, men bättre en dålig bild än ingen bild alls!













Chokladbotten:
3dl socker
1½dl vetemjöl
2tsk vaniljsocker
½tsk salt
4msk kakao
150g smält smör
2 ägg

Värm ugnen till 200 grader. Smörj och bröa en springform (diameter ca 23 cm). Blanda torrvarorna i en skål, tillsätt det smälta smöret och äggen. Rör ihop, häll i formen och skjuts in i ugnen! Grädda i ca 20 minuter i mitten av ugnen och låt sedan svalna helt och hållet. Tag lös kanten runt formen, diska den och sätt sedan tillbaka den.

Mousse:
5st gelatinblad
400g bär (hallon, blåbär, jordgubbar, whatever) färska eller frysta spelar ingen roll
2msk citronsaft
3dl florsocker
2st äggvitor
2dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen ~5 minuter och smält dem sedan på svag värme. Mixa bären, i med citronsaft, florsocker och sedan gelatinbladen. Klumpar det sig pga olika temperatur så värm upp allt i kastrull under vispning tills gelatinen åter löst sig. Vispa grädden tjock, vänd sedan ned den i bärsmeten. Vispa äggvitorna hårt, vänd ner även dom i bärmsmeten. Häll i moussen över bottnen och låt stå kallt i kylskåp i några timmar (allra minst fyra!).

Innan du tar av kanten på formen-så skär försiktigt längs kanten med en kniv. Dekorera med färska bär eller choklad (eller köttbullar om du så vill) innan servering. Ät inte upp allt själv om du inte vill må mycket illa efteråt.

1 kommentar:

  1. Anonym19:16

    Tusan vad gott det där låter och jag tycker inte bilder ser så dålig ut heller, ser riktigt mumsigt ut.

    SvaraRadera