onsdag, augusti 17, 2011

Fram med skämskudden

Jag är i det närmsta allergisk mot särskrivningar, att man skriver "de" istället för "det", "ja" istället för "jag" osv. Ett förfulande av det svenska språket skulle jag vilja säga, det låter obildat och ja, fult.

Men se här, vår annons på blocket, med särskrivning i rubriken. Jag skäms!Och det får mig att måsta fråga, varje gång jag skriver "hellst" så funderar jag om jag stavar rätt. Har försökt kolla upp det och kommit fram till att det nog bara ska vara ett l, alltså "helst". En del stavar det "heldst", men vad är rätt egentligen?! Det är då iallafall ett sjukt fult ord när man läser eller säger det flera gånger efter varann.


7 kommentarer:

 1. Fy då, i rubriken och allt. Men helst stavas med ett l, kolla ex.vis saol på nätet: www.svenskaakademien.se/ordlista.
  Däremot har ju hellre två l i sig...

  SvaraRadera
 2. Hahah! Jag är en riktig grammatik-/rättstavningshitler, fast jag vet att även jag gör fel ibland... :P När jag blir osäker på stavning på något ord, så skippar jag det hellre än att stava fel. Mycket stört. ;) Men "helst" stavas med ett L iaf. Så mycket vet jag... ;P

  SvaraRadera
 3. Haha jag är precis likadan. Jag ser mig själv som en förvaltare av det svenska spräket. Lite präktigt så där. Men det skiter jag i. Och helst stavas, ja, just så. Ett l.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig! FB och Blocket är ju särskriv ungarnas högborgar. Ibland får man sig ett gott skratt och ibland får man läsa om och om för att få ihop det. Jag skulle nog skriva med ett l och utan z... Helst. Något som jag märkt på senare är att många blandar ihop "och så" och "också". Typ "Vi gick till affären för att handla bröd också köpte vi glass på vägen hem". Nåväl :]

  Så fin hon är, Astrid! Hon har verkligen blivit stora damen under sommaren :]

  SvaraRadera
 5. haha, du är inte ensam : )
  sär skrivningar, dem/de/det, ja/jag, me/med, slänga in ett extra g 'bliviGt' JAG BLIR GALEN!
  ingen är perfekt, som tur är.

  SvaraRadera
 6. Helst med ETT L, men du glömde den värsta synden av alla. Folk som inte kan skilja på "de" och "dem".

  Blir lika irriterad varje gång. :p

  SvaraRadera
 7. Jessica: Haha, jag är en Vän Av Ordning när det gäller det mesta ;)

  Kul att du kommenterade så att jag hittade till din blogg, ska läsa ikapp så fort tillfälle ges :) Går dock inte att kommentera hos dig?!

  SvaraRadera