söndag, september 30, 2012

Förlossningsberättelse

Fredag 04:15 vaknade jag och hade onda värkar. Väckte inte Darlingen, utan tänkte att jag skulle känna efter och se om de avtog eller om de skulle hålla i sig. Han vaknade till vid klockan 5, "-Crille, jag har värkar" sa jag glatt, och då kan ni tro att han blev klarvaken på en sekund. Fram tills dess hade jag haft 5 värkar, men inte klockat dem. Vi började klocka med appen Värktimer, och det visade sig att värkarna höll i sig i ungefär en minut, och att det var 2-4 minuter emellan.


Jag gick på toaletten, och det sista av slemproppen lossnade, resterande måste ha kommit lite pö om pö tidigare. Under tiden jag var på toaletten tände Darlingen ljus i sovrummet, och sedan klockade vi värkar, jag stod upp under varenda en, och så låg vi i sängen mellan. 05:30 vaknade Astrid och kom över till vår säng, "-Mysit" sa hon om de tända ljusen och räknade dem "-En, tå, te" om och om igen. Hon skrattade åt mig när jag andades genom värkarna och gungade på höfterna, och klappade mig på rumpan när jag stod bredvid vår säng och höll i mig i spjälsängen.

Klockan 06 ringde jag in till förlossningen för att rådfråga vad vi skulle hitta på, och de ville att jag skulle komma in på en gång. Darlingen ringde till farbror Kocko som kom för att vara med Astrid. 06:50 tog vi oss iväg, vet inte riktigt varför vi var så sega? Vi stressade inte direkt utan packade lite extra åt Astrid, stoppade in lite disk i diskmaskinen, plockade ut sopor och sånt.

Vid 07 klev vi in på förlossningen, efter tre värkstopp på väg från bilen (höll i mig i takräcket på bilen, i en staty i sjukhusets foajé och i räcket på väg upp i trapphuset). Vi fick komma in på en sal på en gång, samma sal som Astrid föddes i faktiskt, och var helt ensamma på hela förlossningen! Började med en halvtimmes CTG-kurva 07:15, jag höll i mig runt Darlingens hals varje värk och vi gungade fram och tillbaka. Mellan värkarna var jag pigg och helt opåverkad, vi skrattade och skämtade, och jag sa åt Darlingen att det inte kändes som att jag var öppen en enda centimeter. Vi konstaterade att är det så, ja då är det så, och då får vi nog åka hem och ta dagen som den kommer.


Efter kurvan så gjorde barnmorskan en koll 07:50, skrattade och sa "-Det här var gynnsamt! Minst 6 cm öppen!". Bebisen var nu vid spine. Vi blev alldeles fulla i skratt både jag och Darlingen, vilken trevlig överraskning. Jag fortsatte att ta värkarna stående, med antingen ett ståbord eller Darlingen som stöd. Andades, andades och andades, och mellan värkarna var jag fortfarande pigg. Efter en stund tyckte jag att det kändes som att bebisen tryckte på neråt, men inte som att jag hade krystvärkar. 08:23 gjorde vi en ny koll, då hade jag öppnat mig en centimeter till och var öppen 7 centimeter, men bebis var nu nere vid bäckenbotten och det var därför jag kände att det tröck på. Barnmorskan tog hål på hinnorna, och jag fick en liten paus mellan värkarna som nu kom betydligt tätare med mindre än 2 minuters mellanrum.

Fortsatte att stå upp tills krystvärkarna kom kring 08:40, då fick barnmorskan bråttom att få ner mig på britsen. Krystade liggandes på sida, och så hördes det ett högt KNAK, och jag kände att det var i svanskotan. Jag var fokuserad på att krysta och märkte aldrig att barnmorskan och undersköterskan kollade på varandra och sa "-Svanskotan", men det märkte Darlingen. Den smärtan bekom mig inte alls där och då, men det var så att den bröts även denna förlossning.

Det kändes väldigt väl när hon inte gled tillbaka mellan krystningarna utan låg kvar med huvudet, jag tyckte inte att värkarna kom tillräckligt snabbt, ville få ut henne och det snabbt. Då hela hennes huvud var ute tog värken slut och jag fick invänta nästa innan jag krystade igen, tyckte det kändes som att den jäkla värken aldrig kom, kände på hennes huvud och bestämde mig för att nästa värk skulle hon ut. Nästa värk kom, och på tredje krystningen 08:57 kom hon ut hal som en ål. Eftersom att hon fick ligga kvar mellan två värkar så har hon ett brustet blodkärl i var öga, och var lite blå på överläppen och näsan just när hon var ny. Det ser lite läskigt ut i ögonen, men det läker av sig själv och borde snart vara borta.

Direkt hon kom ut så kollade vi efter och fick se att det var en lillasyster som kommit. Vi sa att hon måste vara tyngre än vad Astrid var, och barnmorskan tippade på 3700 gram, jag trodde att hon skulle ha helt fel. Vart skulle ett så stort barn fått plats? Lillan låg på mitt bröst, vi fick på oss våra band och barnmorskan sydde ett skönhetsstygn som hon så fint kallade det. Sedan fick lillan amma, vi fikade och sedan var det dax för våg och måttband. Jag började skratta när vågen stannade på 4045 gram, trodde jag aldrig. Måttbandet visade 34 centimeter runt huvudet och 49 centimeter på längden.Barnmorskan tackade för att hon fått vara med under vår förlossning och sa att "-Det är kul när man får vara med och bara hjälpa till litegrann". Precis så kändes det, vi jobbade tillsammans, vi var fokuserade och medvetna om vad som hände hela tiden. Jag är så glad att jag kunde stå upp under hela värkarbetet och känner att det gjorde jättestor skillnad mot för då jag låg ner. Det känns som att lustgasen bara skulle ha varit i vägen när jag stod upp, och jag kände aldrig behov av någon annan smärtlindring heller.

En förlossning som vi bägge kommer minnas enbart med glädje. 5 snabba men samtidigt långa timmar av obeskrivbar smärta, förväntan, skratt, längtan och samhörighet som avslutades i total glädje.

Äntligen var hon här, vår älskade lilla Elsa ♥
27 kommentarer:

 1. Åh vad fint! Stort grattis!

  SvaraRadera
 2. Anonym17:54

  Underbara bilder :) och vilken snabb förlossning det blev :)
  Man längtar ju efter liten nu :)

  Kramar åsa å tindra

  SvaraRadera
 3. så trevlig läsning, än en gång. ni är så fina och du är ju fantastiskt duktig och målmedveten!
  häftigt!!

  SvaraRadera
 4. tack Hanna för att du delade med dig av eran underbara förlossning, grymt jobbat! vem hade du som bm? Hur känns svanskotan nu?

  SvaraRadera
 5. Anonym19:07

  Låter som en toppen förlossning. Känner igen mig i det du skriver om att tro att man ska få åka hem från förlossningen och att det sen bara går riktigt fort :D


  www.mammatea.se

  SvaraRadera
 6. Men ååå va fint! Det låter (bortsett från svanskotan AJ!) som en drömförlossning! Bra jobbat!!!!

  SvaraRadera
 7. Åh vilken underbar berättelse! Nu känns det lite bättre inför nästa förlossning. :)

  SvaraRadera
 8. Låter som en underbar förlossning, förutom svanskotan. Blir så bebissjuk när jag ser er lilla Elsa. Mys!

  SvaraRadera
 9. Åh vilken härlig förlossningberättelse! Ni ser så stolta ut på bilderna, som sig bör :) Stora kramar

  SvaraRadera
 10. Vilken fantastisk förlossning! :D Som att jag börjar längta efter nästa mirakel om vi har turen på våran sida. Så himla häftigt det är alltså.... :)

  SvaraRadera
 11. Julia21:57

  Du verkar grym Hanna!!! Underbar inställning!

  SvaraRadera
 12. Anonym22:26

  Hur kan man vara så perfekt och vacker precis efter man fött barn? Och en hel lång graviditet! Så glad för er skull, att ni fått er lilla Elsa och blivit fantastiska fyran! Önskar er all lycka till i fortsättningen! Kram från en annan tvåbarnsmamma :)

  SvaraRadera
 13. Vilken fantastisk förlossning! Nu blir jag sjukt pepp själv, liksom när jag ser era bilder på er fina Elsa. De där tre månaderna som tidigare kände så korta känns nu väldigt långa... Hoppas att jag får en lika bra förlossning.

  Fast fy vad jobbigt med svanskotan, hur läker den? Jag hade ont i svanskotan i flera månader efter förlossningen och nu funderar jag på vad som hände med den egentligen...

  SvaraRadera
 14. Anna J23:43

  Åh men gullisar <3 Blir alldeles tårögd!

  Edvin hade också sprängda blodkärl i ett öga när han föddes...minskade eftersom och var helt borta när han var en månad ungefär!

  Kramar!

  SvaraRadera
 15. Vad fint! Skönt att allt gick så bra!

  SvaraRadera
 16. Ett jättestort grattis!! har inte hunnit kolla alla bloggar i helgen och blev såååå glad när jag såg att Elsa kommit ut!!

  Grattis!!!!!!

  SvaraRadera
 17. Bra jobbat, vad duktig du är! Imponerad!

  Vad härligt att det verkar ha varit så lugnt och vilket samarbete!

  Stort grattis ännu en gång!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Vilken mysig och underbar förlossning ni verkar ha haft! Om man nu kan säga mysigt åt att ha ont och föda barn men det verkar ju ha gått hur bra som helst..., Blev själv lite sugen på att föda barn igen när jag läste förlossningsberättelsen =)Stort grattis till Lilla Elsa. Kram på er!

  SvaraRadera
 19. men så fint!
  det där med svanskotan låter ungefär som att jag skulle dö. på riktigt!

  SvaraRadera
 20. Therese w23:17

  Grattis till lilla elsa!! :) roligt att allt gick så bra förutom svanskotan, hur gör man när man brutit den?

  SvaraRadera
 21. Julia: Haha, tack gulle du! Tror att inställningen gör mycket i livet :)

  Tvåbarnsmamma: Men tusen tack snälla du! :) Dina ord värmer massor! Kram

  Anna J: :) Ja, läkaren sa att det skulle ta några veckor, hittills har det då inte minskat något. Kramkram!

  SvaraRadera
 22. Therese W: Tack så mycket :) Man gör ingenting åt en bruten svanskota, den får läka av sig själv och det tar ungefär 6-8 veckor. Bara att gilla läget och snusa bebishuvud när det gör ont, då minns man att det är väl värt det :D

  SvaraRadera
 23. Såg något på Mallas blogg om svanskotan och då min rök med under första krystvärken var jag tvungen att titta in här!! Det gick över relativt snabbt på mig. Hörde att man kan knäcka rätt den, om man vill men att det gör pisse

  SvaraRadera
 24. Tack för att du delar med dig av er förlossning. Det låter som att det typ inte kunde ha gått bättre. Bra jobbat!!! Men hur känns det med den brutna svanskotan?

  SvaraRadera
 25. Läste med tårar i ögonen!!!
  Åh. men Svanskotan då, aj. KRAM Hoppas det inte gör ont.

  SvaraRadera
 26. Madelen21:06

  Vilken mysig berättelse, fick lite tårar i ögonen måste jag säga! Ni är en så fantastiskt fin liten familj <3 Måste fråga om det här med svanskotan, hur kommer det sig att den går av?

  SvaraRadera
 27. Madelen: Tack snälla du, dina ord värmer massor! :) Som jag förstått det så kan svanskotan vara vinklad olika, och så är vi alla olika "breda" från framsida till baksida, och blir det för trångt och svanskotan ligger i vägen så går den av helt enkelt :)

  SvaraRadera